Autorzy:Dorota Lewandowska, Anna Warchoł

Wydawnictwo:Zamkor

Rok wydania:2014

Korzystając z wykresu (zadanie 3) odpowiedz 4.5 gwiazdek na podstawie 6 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 2 Klasa
  3. Chemia

Korzystając z wykresu (zadanie 3) odpowiedz

4
 Zadanie

UWAGA! Oglądasz starą wersję książki. *Kilknij tutaj aby zobaczyć nową.*

a) W teperaturze `15^oC` rozpuszczalność cukru wynosi ok. 196g/100g wody. W temperaturze `75^oC` rozpuszczalność cukru wynosi ok. 340g/100g wody.

 

b) Rozpuszczalność cukru wynos 230g/100g wody w temperaturze `25^oC` , a rozpuszczalność cukru wynosi 400g/100g wody w temperaturze `87^oC` .

 

c) Rozpuszczalność cukru w temperaturze `75^oC` wynosi 340g/100g wody.

Układamy proporcję:

`340g\ "cukru"----100g\ "wody"`

`\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x----50g\ "wody"`

`x=(340g*50g)/(100g)=170g`

Odp. W 50g wody o temperaturze `75^oC` rozpuści się 170g cukru.

 

Rozpuszczalność cukru w temperaturze `35^oC` wynosi 228g/100g wody.

Układamy proporcję:

`228g\ "cukru"----100g\ "wody"`

`\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x----250g\ "wody`

`x=(228g*250g)/(100g)=570g`

Odp. w 250g wody o temperaturze `35^oC` rozpuści się 570g cukru.

 

d) Rozpuszczalność cukru w temperaturze `25^oC` wynosi 230g/100g wody.

Obliczmy ile cukru maksymalnie rozpuści się w 150g wody o temperaturze `25^oC` .

`230g\ "cukru"----100g\ "wody"`

`\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x----150g\ "wody"`

`x=(230g*150g)/(100g)=345g`

Odp. Po zmieszaniu 150g wody i 250g cukru powstanie roztwór nienasycony.

 

e) Rozpuszczalność cukru w temperaturze `20^oC` wynosi 203,9g/100g wody.

Układamy proporcję:

`203,9g\ "cukru"----100g\ "wody"`

`\ \ \ \ 50g\ "cukru"----x`

`x=(50g*100g)/(203,9g)~~24,5g`

Odp. Aby przygotować roztwór nasycony do 50g cukru nalezy dodac około 24,5g wody.