Autorzy:Małgorzata Kłyś,Joanna Stawarz

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2015

Omów znaczenie ryb w gospodarce człowieka. 4.58 gwiazdek na podstawie 12 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Biologia

Omów znaczenie ryb w gospodarce człowieka.

1
 Zadanie
2
 Zadanie

4
 Zadanie

Głównym zastosowaniem ryb w gospodarce człowieka jest przemysł spożywczy. Od najdawniejszych czasów ryby były pożywieniem człowieka ze względu na swoje wartości odżywcze. Rybie mięso bogate jest w pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne białko, ważne mikro- i makroelementy oraz stanowi źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A i D. Jednak najbardziej istotnym składnikiem są kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 i omega 6. Wspomniane kwasy oraz witaminy zawarte są w tranie, który jest ciekłym tłuszczem pozyskiwanym z wątroby niektórych ryb. Tran stosowany jest w przemyśle farmaceutycznym jako środek leczniczy. Znanym i bardzo cenionym przysmakiem jest także kawior, który jest niczym innym jak soloną ikrą ryb. Niektóre ryby stanowią surowiec do wyrobu klejów, nawozów, karm dla zwierząt. Łuski niektórych ryb wykorzystuje się do produkcji biżuterii i ozdób. Hobbystyczne łowienie ryb, czyli wędkarstwo przynosi także zyski w przemyśle rozrywkowym. Wędkarstwo może przyjmować także charakter sportowy. Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku wędkarstwo stanowi dochód dla sklepów, w których zaopatrują się wędkarze.