Tradycyjne dania Półwyspu Iberyjskiego

utworzone przez | paź 31, 2022 | Język hiszpański, Szkoła ponadpodstawowa

Wyjeżdżając do słonecznej Hiszpanii, wypada oczywiście spróbować regionalnych potraw. W poprzednim artykule poznaliśmy już pory posiłków Hiszpanów oraz różne zwroty i wyrażenia potrzebne do składania zamówienia. Zajmijmy się więc teraz tradycyjnymi hiszpańskimi daniami, które warto poznać, gdybyśmy chcieli wybrać się na śniadanie, obiad czy kolację do baru lub restauracji.

W artykule:

Śniadanie

Obiad – pierwsze danie

Obiad – drugie danie

Deser

Kolacja

Śniadanie

Warto wiedzieć, że większość Hiszpanów lubi rozpocząć dzień od kawy, herbaty lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz czegoś słodkiego: francuskiego rogalika, herbatników bądź tostów z dżemem. Jednak wśród mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego znajdą się również zwolennicy śniadania na słono.

Poniżej podstawowe słownictwo:

  • cruasán croissant, czyli francuski rogalik na słodko;
  • magdalenas tzw. magdalenki, czyli słodkie bułeczki do kawy;
  • churros (con chocolate) rodzaj podłużnego ciastka o smaku pączka smażonego na głębokim oleju, któremu towarzyszy gorąca czekolada;
  • una tostada con mermelada tost z dżemem;
  • pan tostado con aceite de oliva grzanka z oliwą z oliwek;
  • pan con tomate grzanka ze smażonymi pomidorami na oliwie z oliwek;
  • un bocadillo kanapka, która może być podawana z różnymi składnikami, między innymi z:  
    • tortillą hiszpańską (un bocadillo de tortilla de patata),
    • szynką iberyjską (un bocadillo de jamón ibérico),
    • serem (un bocadillo de queso),
    • kalmarami (un bocadillo de calamares),
    • polędwicą (un bocadillo de lomo),
    • wegetariańska (un bocadillo vegetal).

W tym miejscu warto wspomnieć, że w Hiszpanii takie kanapki przygotowuje się z hiszpańskiego pieczywa przypominającego naszą bagietkę (a nie tradycyjnego bochenka chleba) i podaje się je z różnymi warzywami, sosami czy mięsem.

Obiad – pierwsze danie

Obiad Hiszpanów składa się z dwóch dań. Na pierwsze danie zwykle jedzą warzywa lub sałatki, a także treściwe zupy:

  • Caldo gallego rosół po galicyjsku; to tradycyjne danie Galicji,  zawierające fasolę (strączkową), ziemniaki, warzywa i wieprzowinę.
  • Cocido madrileño hiszpański gulasz; to tradycyjne danie Madrytu. Zrobione jest z duszonego mięsa (wieprzowiny, cielęciny, kurczaka lub jagnięciny) i chorizo (hiszpańska, wędzona i suszona kiełbasa wieprzowa) oraz warzyw: ciecierzycy, ziemniaków i marchewki.
  • Gazpacho hiszpańska zupa na zimno, w której pomidor jest głównym składnikiem, ale towarzyszą mu też inne, takie jak: papryka, ogórek, czosnek, cebula, chleb, oliwa z oliwek i ocet.
  • Ajoblanco białe gazpacho, czyli popularny hiszpański chłodnik, który jest typowym daniem Andaluzji i Estremadury. W składzie zawiera czosnek, zmielone migdały, chleb, wodę, oliwę i sól. Podaje się je z winogronami lub kawałkami melona.
  • Menestra de verduras zupa na bazie duszonych warzyw. Jest to typowe danie dla północnej Hiszpanii, a dokładniej Palencji, Nawarry i regionu La Rioja. Zawiera karczochy, fasolę (strączkową), fasolkę szparagową, kalafior, brokuły, szparagi, groszek, ziemniaki i marchewkę. Podaje się je z grzankami i jajkiem na twardo.
  • Alcachofas fritas karczochy smażone na głębokim tłuszczu, często podawane z majonezem. Danie składa się z trzech składników: karczochów, soli i oliwy z oliwek.
  • Fabada hiszpańska potrawa regionalna charakterystyczna dla Asturii. Jest to gęsta, rozgrzewająca zupa fasolowa z mięsem, przyrządzona z białej fasoli, która w Asturii nazywa się fabes.

Obiad – drugie danie

Na drugie danie Hiszpanie jedzą natomiast potrawy zawierające mięso lub ryby w czystej postaci bądź z dodatkami w postaci ryżu lub makaronu.

Przykładowe potrawy:

  • Tortilla de patatas inaczej tortilla española to jedno z najbardziej znanych dań kuchni hiszpańskiej. Często serwowane w formie tapas. Jest to rodzaj grubego omletu z ziemniakami i cebulą, przyrządzonego z jajek, ziemniaków oraz właśnie cebuli. Tortilla hiszpańska podawana jest również z innymi składnikami, przykładowo z morszczukiem (tortilla de merluza).
  • Paella jedno z flagowych dań Hiszpanii. Jest to tradycyjna potrawa hiszpańska na bazie ryżu. Wszystkie paelle mają w składzie ryż i szafran. Oryginalna jest paella walencka (paella valenciana), która oprócz głównych składników zawiera królika, kurczaka i fasolę szparagową. Również znana jest paella katalońska (paella catalana), która składa się z owoców morza: rożnych rodzajów krewetek lub małżów.
  • Atún rojo con arroz ryż w hiszpańskim stylu z warzywami i tuńczykiem. Zawiera tuńczyka, ryż, cebulę, czosnek, pomidora, paprykę czerwoną i zieloną, sól, oliwę oraz bulion warzywny.
  • Cochinillo asado pieczone prosię podawane z ziemniakami, sałatką i winem. Jest to typowe danie dla Kastylii i León, Segowii i Madrytu. Pozostałe składniki to cebula, sól, liść laurowy oraz oliwa z oliwek.
  • Bacalao al pil-pil dorsz w sosie pil-pil. Jest to charakterystyczna dla kuchni baskijskiej potrawa. Zawiera dorsza, paprykę, czosnek, chili i oliwę z oliwek.
  • Patatas a la importancia ziemniaki a la importancia, czyli panierowane ziemniaki z sosem. Jest to typowe danie dla Palencji. Zawiera ziemniaki, jajka, mąkę, cebulę, czosnek, oliwę, wodę, białe wino, szafran, świeżą pietruszkę i bulion warzywny.
  • Pulpo a la gallega ośmiornica po galicyjsku jest jednym z tradycyjnych dań w Galicji. Są to gotowane macki ośmiorniczki podawane na ziemniakach z oliwą i wędzoną papryką.

Deser

Posiłek kończy się tradycyjnym deserem. Poniżej kilka z nich:

  • Flan rodzaj deseru o konsystencji kremu. Jest to najpopularniejszy z hiszpańskich deserów, typowy dla Kantabrii. Zawiera mleko, cukier, jajka, wanilię i karmel. Smakuje zwłaszcza osobom lubiącym słodycze.
  • Crema catalana krem kataloński, czyli jeden z najsłynniejszych deserów przyrządzanych w Barcelonie. Jest podobny do crème brûlée. Zawiera żółtko jaj, cukier, mąkę, mleko, cytrynę i cynamon. 
  • Arroz con leche ryż na mleku, czyli pudding ryżowy. Jest to deser typowy dla Asturii. Zawiera ryż, mleko, cukier, cynamon, cytrynę i wodę. 
  • Fruta de temporada sezonowe owoce.
  • Sobaos pasiegos tradycyjne hiszpańskie ciasto biszkoptowe. Jest to deser typowy dla Kantabrii. Składa się z mąki, masła, cukru, jajek, soli i cytryny.
  • Ensaimada słodki wypiek maślany typowy dla Majorki. Zawiera mąkę, jajka, cukier, wodę, drożdże prasowane, smalec, cukier puder i sól.

Tutaj warto wspomnieć, że Hiszpania jest jednym z niewielu krajów na świecie, które zaczynają dzień od słodkich potraw, uważanych przez inne państwa bądź regiony tego półwyspu za desery. Tak więc, jeżeli wybierzecie się w podróż do regionu Kantabrii, w każdym barze znajdziecie sobaos pasiegos, a jeżeli polecicie na Majorkę, najprawdopodobniej zjecie na śniadanie ensaimadas.

Kolacja

Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego zazwyczaj przyrządzają na kolację dania na ciepło: zupy, tortillę hiszpańską lub mięso i ryby. Wieczorem lubią zjeść również tapas, o których nie sposób zapomnieć, bowiem są kulturową wizytówką Hiszpanii i świetnym dodatkiem do napojów, głównie w barach. Tworzy się je z malutkich porcji różnego typu jedzenia. Tapas można znaleźć w każdym barze, rzadziej w restauracjach. Dzięki swojej różnorodności są ważną częścią hiszpańskiej kultury gastronomicznej.

Arleta

Arleta

Już od najmłodszych lat miłośniczka języka hiszpańskiego. Interesuję się tańcem towarzyskim. Uwielbiam oglądać musicale. W wolnym czasie podróżuję.

Ostatnie artykuły

Niemieckie wynalazki, które zmieniły świat

Niemieckie wynalazki, które zmieniły świat

Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak niektóre wynalazki zrewolucjonizowały świat i ułatwiły nam życie. Oczywiście do czasu, aż nagle zabraknie przedmiotu codziennego użytku lub niespodziewanie ulegnie on awarii. Wiele zawdzięczamy Niemcom i ich pomysłom....

Nie trać czasu! – czyli o technikach zarządzania czasem

Nie trać czasu! – czyli o technikach zarządzania czasem

Kiedy zbliża się koniec semestru, liczba sprawdzianów i zadań domowych do oddania może być przytłaczająca! Z pomocą przychodzą techniki zarządzania czasem. Ułatwią Ci efektywniejsze wykorzystanie czasu przeznaczonego na naukę. W artykule:Po co korzystać z technik...

Wpis na blogu – jak napisać? (język angielski)

Wpis na blogu – jak napisać? (język angielski)

Wpis na blogu to jedna z form wypowiedzi pisemnej, z którą można się spotkać na egzaminie ósmoklasisty oraz na maturze podstawowej z języka angielskiego. Taki rodzaj tekstu charakteryzuje się tym, że może zawierać w sobie elementy innych form, np. recenzji,...

Wypowiedź pisemna – najważniejsze zasady (język angielski)

Wypowiedź pisemna – najważniejsze zasady (język angielski)

Tworząc wypowiedź pisemną w języku angielskim, uczeń powinien kierować się podstawowymi zasadami, które pomogą mu stworzyć dobrze napisany oraz poprawny tekst. Najważniejsze w pracach pisemnych jest to, by odnieść się do wszystkich punktów polecenia i je rozwinąć,...

Jak napisać dobry artykuł na maturze? (język angielski)

Jak napisać dobry artykuł na maturze? (język angielski)

Według słownika artykuł to tekst publicystyczny, naukowy, literacki zamieszczony w czasopiśmie lub w książce. Celem jego napisania jest publikacja. Obecnie artykuły ukazują się coraz częściej także w internecie. Od 2015 roku wspomniana dłuższa forma wypowiedzi...