🎓 Ryby morskie są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ich tłuszcz zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, które przeciwdziałają zmianom miażdżycowym poprzez zmniejszenie stężenia trójglicerydów i cholesterolu LDL we krwi. Zapobiegają one także powstawaniu zakrzepów naczyniowych oraz powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych obniżając ciśnienie krwi. Na podstawie analizy tekstu podaj dwa argumenty uzasadniające wprowadzenie ryb do jadłospisu człowieka. - Odrabiamy.pl

Biologia
 -  liceum

Biologia
 -  liceum

Ryby morskie są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ich tłuszcz zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, które przeciwdziałają zmianom miażdżycowym...

Monika
45311
odpowiedziała na to pytanie

- przeciwdziałają zmianom miażdżycowym

Pozostała część odpowiedzi jest widoczna dla użytkowników Premium

Wykup pakiet Premium, aby uzyskać dostęp do wszystkich odpowiedzi w całości.
Wideolekcja
content
2 kwietnia 2019
Wideolekcja
content
1 kwietnia 2019
Wideolekcja
content
1 kwietnia 2019
Matematyka
2|x+2|+x≤1
około 13 godzin temu