Matematyka

Autorzy:Lewicka Helena Kowalczyk Marianna

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2010

W instrukcji pewnego samochodu podano informację, że spala on średnio 5,8 l oleju napędowego na 100 km 4.57 gwiazdek na podstawie 21 opinii
  1. Szkoła podstawowa
  2. 5 Klasa
  3. Matematyka

W instrukcji pewnego samochodu podano informację, że spala on średnio 5,8 l oleju napędowego na 100 km

6
 Zadanie

`a)` 

Jeżeli na 100 km samochód zużywa 5,8 l oleju, to na 10 km zużywa 10 razy mniej tego paliwa, czyli 0,58 l. 

 

 

`b)` 

 

`"droga"` 

`("w km")`  

`"zapis"` 

`"w postaci"` 

`"iloczynu"` 

`"paliwo"` 

`"w litrach"` 

`"obliczenia"` 
`5`  `1/2*10`  `0,29` 

Jeśli na 10 km potrzba 0,58 l paliwa, to na 5 km potrzeba połowę z tej ilości paliwa: 

`1/2*0,58=0,29` 

`20`  `2*10`  `1,16`  `2*0,58=1,16` 
`70`  `7*10`  `4,06`  `7*0,58=4,06` 
`75`  `7*10+5`  `4,35` 

Wiemy, ile potrzeba paliwa na 70 km oraz ile potrzeba na 5 km: 

`4,06+0,29=4,35` 

`85`  `8*10+5`  `4,93`  ` ` `8*0,58+0,29=4,64+0,29=4,93` 
`200`  `2*100`  `11,6`  `2*5,8=11,6`  
`500`  `5*100` 

`29` 

`5*5,8=29` 
`250`  `25*10`  `14,5`  `25*0,58=14,5` 
`1000`  `10*100`  `58`  `10*5,8=58` 

 

 

`c)` 

Wiemy, że na pokonanie 100 km samochód zużywa 5,8 l oleju. Zatem na pokonanie 1 km potrzebuje 100 razy mniej oleju, czyli:

`5,8\ l:100=0,058\ l` 

 

Wiemy, że samochód zużył 580 l oleju oraz że na pokonanie 1 kilometra potrzebuje 0,058 l oleju. Obliczamy, ile kilometrów przejechał ten samochód: 

`580:0,058=580\ 000:58=10\ 000` 

 

ODP: Samochód przejechał 10 000 km. 

 

 

 

`d)` 

Z tabelki wiemy już, że na przejazd 1000 km potrzeba 58 l oleju. Obliczamy, jaki jest koszt zakupu takiej ilości oleju: 

`58*5,41=313,78\ "zł"` 

 

ODP: Przejazd tym samochodem drogi 1000 km będzie kosztować 313,78 zł.