Matematyka

Autorzy:Podobińska Barbara, Przetacznik-Dąbrowa Teresa

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2013

Przekształć wyrażenie x^10:((x^8:x^5)*x^5) do prostszej postaci 4.71 gwiazdek na podstawie 7 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 3 Klasa
  3. Matematyka

Przekształć wyrażenie x^10:((x^8:x^5)*x^5) do prostszej postaci

1
 Zadanie
2
 Zadanie
3
 Zadanie
4
 Zadanie

5
 Zadanie

`x^10:((x^8:x^5)*x^5)=x^10:(x^3*x^5)=x^10:x^8=x^2` 

 

`40%\ "wartości tego wyrażenia wynosi:"`

`40%*x^2=0,4x^2`

 

`"Dla x" = 1,5\ "otrzymujemy zatem:"`

`0,4*(1,5)^2=0,4*2,25=0,1*4*2,25=0,1*9=0,9`