Matematyka

Autorzy:Podobińska Barbara, Przetacznik-Dąbrowa Teresa

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2013

Napisz wyrażenie w postaci potęgi, zakładając, że x ≠0 4.17 gwiazdek na podstawie 12 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 3 Klasa
  3. Matematyka

Napisz wyrażenie w postaci potęgi, zakładając, że x ≠0

12
 Zadanie

13
 Zadanie
14
 Zadanie
15
 Zadanie
1
 Zadanie
2
 Zadanie
3
 Zadanie

`"a)"`  `x^5 :((x^6:x^3)*x^5)` `=x^5:(x^3*x^5)=x^5:x^8=x^(-3)`

 

`"b)"`  `(x^(-6) :(x^(-2)*x^(-3)))*x^(-3)``=(x^(-6):x^(-5))*x^(-3)=x^(-1)*x^(-3)=x^(-4)`

 

`"c)"`  `(x^(-7) :(x^(-5):x^(-3)))*x^(-4)``=(x^(-7):x^(-2))*x^(-4)=x^(-5)*x^(-4)=x^(-9)`

 

`"d)"`  `(x^10:(x^7:x^2)):(x^8:(x^4*x))``=(x^10:x^5):(x^8:x^5)=x^5:x^3=x^2`

 

`"e)"`  `(x^(-3)*(x^(-8):x^(-7)))*(x^(-6):(x^(-3):x^(-2))):x^(-2)``=(x^(-3)*x^(-1))*(x^(-6):x^(-1)):x^-2=x^(-4)*x^(-7):x^-2=x^(-11):x^-2=x^-9`

 

`"f)"`  `(x^(-10) :(x^(-12):x^(-3))):(x^(-2)*(x^(-7):x^(-6)))``=(x^(-10):x^(-9)):(x^(-2)*x^(-1))=x^(-1):x^(-3)=x^2`