Matematyka

Autorzy:Podobińska Barbara, Przetacznik-Dąbrowa Teresa

Wydawnictwo:WSiP

Rok wydania:2013

Wykonaj działania, przy założeniu, że x/=0. (x^(-2)+x^(-3))^2 4.14 gwiazdek na podstawie 7 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 3 Klasa
  3. Matematyka

Wykonaj działania, przy założeniu, że x/=0. (x^(-2)+x^(-3))^2

3
 Zadanie
4
 Zadanie
5
 Zadanie
5
 Zadanie

6
 Zadanie

7
 Zadanie
8
 Zadanie
9
 Zadanie
10
 Zadanie

`"a)"`  `(x^(-2)+x^(-3))^2=(x^(-2))^2+2*x^(-2)*x^(-3)+(x^(-3))^2` `=x^(-4)+2x^(-5)+x^(-6)`

 

`"b)"`  `(x-3x^(-1))^2=x^2-2*x*3x^(-1)+(3x^(-1))^2=x^2-6+9x^(-2)`

 

`"c)"`  `(4x^(-5)-2x^(-4))^2=(4x^(-5))^2-2*4x^(-5)*2x^(-4)+` `(2x^(-4))^2=` `16x^(-10)-16x^(-9)+4x^(-8)`

 

`"d)"`  `(3x^(-2)+x^(-1))^2=(3x^(-2))^2+2*3x^(-2)*x^(-1)+(x^(-1))^2=` `9x^(-4)+6x^(-3)+x^(-2)`

 

`"e)"`  `(2x-x^(-4))^2``=(2x)^2-2*2x*x^(-4)+(x^(-4))^2=4x^2-4x^(-3)+x^(-8)`

 

`"f)"`  `(5x^(-1)+2x^(-3))^2` `=(5x^(-1))^2+2*5x^(-1)*2x^(-3)+(2x^(-3))^2``=25x^(-2)+20x^(-4)+4x^(-6)`