🎓 Załóżmy, że teraz jest godzina ... - Zadanie 77: Matematyka z plusem 4 - strona 30
Przedmiot:
Matematyka
Wybrana książka:
Matematyka z plusem 4 (Zbiór zadań, GWO)
Klasa:
4 szkoły podstawowej
Strona 30

Przyjmijmy, że mamy godzinę 17:45. 


a) Obliczamy jaka godzina będzie za:

  • 8 minut:  od 17:45 do 17:50 mija 5 min 
                  od 17:50 do 17:53 mijają 3 min
    Łącznie: 5 min + 3 min = 8 min. Będzie więc godzina 17:53.   

  • kwadrans, czyli 15 min: od 17:45 do 18:00 mija 15 min
    Będzie więc godzina 18:00



  • 25 minut:  od 17:45 do 18:00 mija 15 min
                    od 18:00 do 18:10 mija 10 min
    Łącznie: 15 min + 10 min = 25 min. Będzie więc godzina 18:10

  • pół godziny, czyli 30 min:  od 17:45 do 18:00 mija 15 min
                                          od 18:00 do 18:15 mija 15 min
    Łącznie: 15 min + 15 min = 30 min. Będzie więc godzina 18:15

  • półtorej godziny, czyli 1 h i 30 min:  od 17:45 do 18:45 mija 1 h 
                                                       od 18:45 do 19:00 mija 15 min
                                                       od 19:00 do 19:15 mija 15 min
    Łącznie: 1 h + 15 min + 15 min = 1 h 30 min. Będzie więc godzina 19:15

  • 2 godziny i 35 minut:  od 17:45 do 19:45 mijają 2 h 
                                     od 19:45 do 20:00 mija 15 min
                                     od 20:00 do 20:20 mija 20 min 
    Łącznie: 2 h + 15 min + 20 min = 2 h 35 min. Będzie więc godzina 20:20

  • 3 godziny i kwadrans, czyli 3 h i 15 min:  od 17:45 do 20:45 mijają 3 h 
                                                                od 20:45 do 21:00 mija 15 min (kwadrans)
    Łącznie: 3 h + 15 min = 3 h 15 min. Będzie więc godzina 21:00

  • za 23 godziny i 15 minut:  od 17:45 do 18:00 mija 15 min 
                                           od 18:00 do 24:00 mija 6 h 
                                           od 00:00 do 17:00 mija 17 h 
    Łącznie: 15 min + 6 h + 17 h = 15 min + 23 h = 23 h 15 min. Będzie więc godzina 17:00 (następnego dnia). 

 

b) Obliczamy teraz, która godzina była (będzie cofać się w czasie): 

  • godzinę temu: od 16:45 do 17:45 mija 1 h 
    Oznacza to, że godzinę temu była 16:45

  • pół godziny temu, czyli 30 min temu: od 17:15 do 17:45 mija 30 min 
    Oznacza to, że pół godziny temu była 17:15

  • 50 minut temu: od 17:00 do 17:45 mija 45 min
                            od 16:55 do 17:00 mija 5 min
    Łącznie: 45 min + 5 min = 50 min. Była więc godzina 16:55

  • półtorej godziny temu, czyli 1 h i 30 min temu: od 16:45 do 17:45 mija 1 h 
                                                                         od 16:15 do 16:45 mija 30 min
    Łącznie: 1 h + 30 min = 1 h 30 min. Była więc godzina 16:15

  • 3 godziny i 37 minut temu:  od 14:45 do 17:45 mijają 3 h 
                                             od 14:15 do 14:45 mija 30 min
                                             od 14:08 do 14:15 mija 7 min 
    Łącznie: 3 h + 30 min + 7 min = 3 h 37 min. Była więc godzina 14:08

  • 3 godziny i kwadrans, czyli 3 godziny i 15 minut temu:  od 14:45 do 17:45 mijają 3 h 
                                                                                     od 14:30 do 14:45 mija 15 min
    Łącznie: 3 h + 15 min = 3 h 15 min. Była więc godzina 14:30

  • 6 godzin i 3 kwadranse, czyli 6 godzin i 45 minut temu: od 11:45 do 17:45 mija 6 h 
                                                                                      od 11:00 do 11:45 mija 45 min 
    Łącznie 6 h + 45 min = 6 h 45 min. Była więc godzina 11:00

  • 24 godziny i 5 minut temu: od 17:45 (dnia poprzedniego) do 17:45 (dziś) mijają 24 h
                                            od 17:40 do 17:45 mija 5 min
    Łącznie: 24 h + 5 min = 24 h 5 min. Była więc godzina 17:40 (dnia poprzedniego). 
Komentarze
Informacje o książce
Wydawnictwo:
GWO
Rok wydania:
2018
Autorzy:
Krystyna Zarzycka, Piotr Zarzycki
ISBN:
9788374205283
Inne książki z tej serii:
Autor rozwiązania
Aga
124898

Nauczyciel

Nauczycielka matematyki. W wolnym czasie czytam książki psychologiczne. Jestem miłośnikiem górskich wycieczek.