Matematyka

Na diagramie przedstawiono informacje o liczbie osób zwiedzających muzeum w pewnym tygodniu. 4.6 gwiazdek na podstawie 15 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 2 Klasa
  3. Matematyka

Na diagramie przedstawiono informacje o liczbie osób zwiedzających muzeum w pewnym tygodniu.

1
 Zadanie

2
 Zadanie

a) W sobotę muzeum odwiedziło 300 osób, a w niedzielę 260. 
Liczba osób zwiedzających muzeum w weekend to:
`300+260=560` 

W weekend muzeum odwiedziło 560 osób. 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


b) W piątek muzeum zwiedzało 100 osób, a we wtorek 60 osób. 
Różnica w liczbie zwiedzających wynosi:
`100-60=40` 

W piątek zwiedziło muzeum 40 osób więcej niż we wtorek. 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


c) W niedzielę muzeum zwiedziało 260 osób, a w czwartek 40 osób. 
Obliczamy, ile razy więcej zwiedzających było w niedzielę. 
`260:40=6,5` 

W niedzielę było 6,5 razy więcej zwiedzających niż we czwartek. 

`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))`


d) Obliczamy liczbę wszystkich zwiedzających. 
Wtorek - 60
Środa - 40
Czwartek - 40
Piątek -100
Sobota - 300
Niedziela - 260
`60+40+40+100+300+260=800` 

Wszystkich zwiedzających było 800. 
Obliczamy, jaką część wszystkich stanowili zwiedzający w sobotę. 
`300/800=3/8` 

Zwiedzający w sobotę stanowili 3/8 wszystkich zwiedzających. 
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


e) Wszystkich zwiedzających było 800. Zwiedzających w środę było 40. 
Obliczamy, jaki procent wszystkich stanowią zwiedzający w środę. 
`40/strike800^8*strike100^1%=40/8%=5%` 

Zwiedzający w środę stanowili 5% wszystkich zwiedzających.
`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


f) Obliczamy liczbę zwiedzających muzeum od wtorku do piątku. 
Wtorek - 60
Środa - 40
Czwartek - 40
Piątek - 100
`60+40+40+100=240` 

Liczba zwiedzających w niedzielę to 260. 

`240<260` 

Liczba zwiedzających od wtorku do piątku była mniejsza niż liczba zwiedzających w niedzielę.   

DYSKUSJA
user profile image
Gość

0

2017-10-02
Dzięki za pomoc :):)
Informacje
Matematyka 2. Ćwiczenia podstawowe
Autorzy: Jacek Lech
Wydawnictwo: GWO
Rok wydania:
Autor rozwiązania
user profile image

Nauczyciel

Masz wątpliwości co do rozwiązania?

Wiedza
Wzajemne położenie odcinków

Dwa odcinki mogą być względem siebie prostopadłe lub równoległe.

  1. Odcinki prostopadłe – odcinki zawarte w prostych prostopadłych – symboliczny zapis $$AB⊥CD$$.

    odcinkiprostopadle
     
  2. Odcinki równoległe – odcinki zawarte w prostych równoległych – symboliczny zapis $$AB∥CD$$.

    odicnkirownolegle
 
Ułamki dziesiętne i ich budowa
Ułamki dziesiętne to takie ułamki, których mianownikami są liczby 10, 100, 1000...

Przykłady:

  • $$1/{10}= 0,1$$
  • $$2/{100}= 0,02$$
  • $${15}/{100}= 0,15$$
  • $$3/{1000}= 0,003$$
  • $${25}/{10}= 2,5$$

Ułamki dziesiętne zapisujemy bez użycia kreski ułamkowej, natomiast stosujemy przecinek (zwany przecinkiem dziesiętnym), który oddziela część całkowitą od części ułamkowej.
 

rys1
 

Pierwsze miejsce po przecinku oznacza części dziesiąte, drugie - części setne, trzecie - części tysiączne, czwarte - części dziesięciotysięczne itd.

Przykład:

cyfry po przecinku
 

Powyższy ułamek możemy rozpisać:

$$0,781= {700}/{1000}+{80}/{1000}+1/{1000}=7/{10}+8/{100}+1/{1000}$$ -> łatwo zauważyć, że 7 to części dziesiąte, 8 części setne, a 1 to części tysięczne.

  Ciekawostka

Zapis dziesiętny liczb został opracowany w XV wieku przez perskiego matematyka Al-Kaszi, w jego dziele Miftah al-hisab (Klucz do arytmetyki). Rozpowszechnienie zawdzięczamy jednak holenderskiemu uczonemu Simonowi Stevinowi, który 1585 r. w swej pracy De Thiende (Dziesięcina) omówił istotę ułamków dziesiętnych. Notacja Stevina odbiegała od obecnie stosowanej i była dość skomplikowana, została więc szybko zmieniona. Liczby z przecinkiem błyskawicznie przyjęły się i liczbę wymierną można było wyrazić już nie tylko w postaci ułamka zwykłego. Oddzielenie przecinkiem całości od części dziesiętnych było pomysłem angielskiego matematyka. J. Nepera.

Zobacz także
Udostępnij zadanie