Klasa
5 szkoły podstawowej
Przedmiot
Matematyka
Wybierz książkę
Matematyka 5, Podręcznik
  • Z

    Zadanie

a)

Umiejętność szybkiego obliczania w pamięci.

Umiejętność szacowania.

 

b)

I. 

15zł+15zł+20zł+20zł=70zł

Odp. Zapłacili 70zł za bilety.

 

II.

60-47=13

Odp. Może korzystać jeszcze przez 13 minut.

 

III.

Od 13 sierpnia do 31 sierpnia jest 19 dni, ponieważ:

31-12=19

Odp. Spędzę u babci 19 dni.

 

IV.

125+90+140=355

355 to mniej niż 500

Odp. Wystarczy.

 

V.

Jedna szklanka mąki waży 150g.

Jedna trzecia szklanki mąki waży 50g.

Dwie trzeci szklanki mąki ważą 100g.

Odp. Szukana waga to 100g.

 

VI.

W ciągu 1h - 3km.

W ciągu 2h - 6km.

W ciągu 3h - 9km.

W ciągu 4h - 12km.

Odp. Potrzeba 4 godzin.

 

VII.

25+17=42

Odp. Pociąg przyjedzie o 14:42.

 

VIII.

65+47=112

Odp. Nie wystarczy.

 

IX.

35٠7=(30+5)٠7=30٠7+5٠7=210+35=245

Odp. Pies Karola zjada 245 dag karmy tygodniowo.

 

X.

65٠7=(60+5)٠7=60٠7+5٠7=420+35=455

Odp. Nie wystarczy.

Komentarze

Avatar komentatora
Urszula16 października 2018
Dziękuję!
0
Avatar komentatora
Gość22 października 2018
Dziękuje
1
Avatar komentatora
Adrian3 stycznia 2019
dzięki :)
0
Avatar komentatora
matir21103 czerwca 2020
xd

0
Avatar komentatora
Jolantah125 października 2020
bardzo fajne zadanie
0
Avatar komentatora
piotrluczak0821 listopada 2018
Str.93 . Nie umiem zrobic
1
Avatar komentatora
Odrabiamy.pl21 listopada 2018

@piotrluczak08

Cześć, jeżeli chcesz zobaczyć rozwiązanie należy wykupić pakiet Premium. Możesz zrobić to tutaj: Link . Pozdrawiam! :)

1