Historia

Opisz metody walki stosowane podczas 4.6 gwiazdek na podstawie 10 opinii
  1. Liceum
  2. 1 Klasa
  3. Historia

Opisz metody walki stosowane podczas

1
 Zadanie

2
 Zadanie

Metody walki stosowane podczas Powstania Warszawskiego:

  • Polacy walczyli z Niemcami na różne sposoby. Pomysłów było bardzo wiele, byle walczyć, byle się nie poddawać.
  • Powstańcy Warszawscy nie dysponowali jednolitym umundurowaniem i uzbrojeniem, broń zdobywali z alianckich zrzutów oraz w czasie walki z Niemcami. Największą zdobyczą walczących były dwa czołgi PzKpfw V Panther. Nazwane „Magda” i „WP” weszły w skład Plutonu Pancernego batalionu „Zośka”.
  • Powstańcy produkowali również własną broń. Mimo niesprzyjających warunków - Armia Krajowa zdołała uruchomić zadzwiającą sieć punktów produkujących uzbrojenie. Produkowano granaty - sidolówki i filipinki oraz granatniki przeciwpancerne wzorowane na niemieckiej broni Panzerschreck. Walczono przy użyciu pistoletów VIS, koktajli Mołotowa oraz karabinów maszynowych zwanych "Błyskawicami". 
  • Powstańcom brakowało broni ciężkiej, przeciwlotniczej i przeciwpancernej. 
  • Miejskie kanały służyły jako droga komunikacji walczącej młodzieży. Niemcy próbowali udaremnić możliwość przemieszczania się w ten sposób powstańców i ludności cywilnej, m.in. wpuszczali do kanałów gaz. 
  • Polacy od lat szykowali się do walki z Niemcami, dlatego w momencie wybuchu Powstania natychmiast uruchomiono szpitale polowe, kuchnie polowe, działała powstańcza prasa i radiostacja. Ekipy filmowe zaczęły pracę niemal natychmiast. 
  • Walczyły kobiety (sanitariuszki), nastoletni harcerze oraz mali powstańcy (4 - letni; Pomnik Małego Powstańca).
DYSKUSJA
Informacje
Poznać przeszłość. Wiek XX. Zakres podstawowy.
Autorzy: Stanisław Roszak, Jarosław Kłaczkow
Wydawnictwo: Nowa Era
Rok wydania:
Autor rozwiązania
user profile image

Nauczyciel

Masz wątpliwości co do rozwiązania?

Wiedza
Odejmowanie ułamków dziesiętnych

Odejmowanie ułamków dziesiętnych sposobem pisemnym jest bardzo podobne do odejmowania liczb naturalnych:

  1. Ułamki podpisujemy tak, aby przecinek znajdował się pod przecinkiem ( cyfra jedności pod cyfrą jedności, cyfra dziesiątek pod cyfrą dziesiątek, cyfra setek pod cyfrą setek itd.);
  2. W miejsce brakujących cyfr po przecinku można dopisać zera;
  3. Ułamki odejmujemy tak jak liczby naturalne, czyli działania prowadzimy od kolumny prawej do lewej i wykonujemy je tak, jak gdyby nie było przecina;
  4. W uzyskanym wyniku stawiamy przecinek tak, aby znajdował się pod napisanymi już przecinkami.

Przykład:

  • $$ 3,41-1,54=? $$
    odejmowanie-ulamkow

    $$ 3,41-1,54=1,87 $$  

Dodawanie ułamków zwykłych
  1. Dodawanie ułamków o jednakowych mianownikach – dodajemy liczniki, a mianownik pozostawiamy bez zmian.

    Przykład:

    • $$4/7+6/7={10}/7=1 3/7$$

      Uwaga

    Gdy w wyniku dodania ułamków otrzymamy ułamek niewłaściwy, warto wyłączyć z niego całości (jak w przykładzie powyższym).

    Często ułamek otrzymany w wyniku można skrócić, czyli podzielić licznik i mianownik przez tę samą liczbę (jak w przykładzie poniżej).

  2. Dodawanie ułamków o różnych mianownikach – najpierw sprowadzamy je do wspólnego mianownika (czyli tak je rozszerzamy lub skracamy, aby otrzymać w mianowniku taką samą liczbę), następnie wykonujemy dodawanie.

    Przykład:

    • $$3/10+ 1/5=3/{10}+ {1•2}/{5•2}=3/{10}+ 2/{10}=5/{10}={5÷5}/{10÷5}=1/2$$
       
  3. Dodawanie liczb mieszanych, których składniki ułamkowe mają takie same mianowniki.

    • I sposób – zamieniamy liczby mieszane na ułamki niewłaściwe, a następnie wykonujemy dodawanie ułamków o jednakowych mianownikach.

      $$2 1/3+ 1 1/3= {2•3+1}/3+{1•3+1}/3=7/3+4/3={11}/3=3 2/3$$
       
    • II sposób – oddzielnie dodajemy składniki całkowite i oddzielnie składniki ułamkowe, które mają identyczne mianowniki.

      Przykład:

      $$2 1/3+ 1 1/3= 2 + 1/3+ 1 + 1/3= 3 + 2/3= 3 2/3$$
       
  4. Dodawanie liczb mieszanych, których składniki ułamkowe mają różne mianowniki.

    • I sposób – zamieniamy liczby mieszane na ułamki niewłaściwe, następnie sprowadzamy je do wspólnego mianowniku, a potem wykonujemy dodawanie.

      $$2 1/3+ 1 1/2= {2•3+1}/3+{1•2+1}/2=7/3+3/2={7•2}/{3•2}+{3•3}/{2•3}={14}/6 + 9/6={23}/6=3 5/6$$
       
    • II sposób – oddzielnie dodajemy składniki całkowite i oddzielnie składniki ułamkowe, które musimy najpierw sprowadzić do wspólnego mianownika.

      Przykład:

      $$2 1/3+ 1 1/2= 2 + 1/3+ 1 + 1/2= 3 + 1/3+ 1/2= 3 + {1•2}/{3•2}+ {1•3}/{2•3}= 3 + 2/6+ 3/6= 3 + 5/6= 3 5/6$$
 
Zobacz także
Udostępnij zadanie