Autorzy:Barbara Sagnowska, Maria Rozenbajgier, Ryszard Rozenbajgier, Małgorzata Godlewska, Danuta Szot-Gawlik

Wydawnictwo:ZamKor

Rok wydania:2015

Wykorzystując wagę kuchenną i naczynie o znanej 4.75 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Gimnazjum
  2. 1 Klasa
  3. Fizyka

Wykorzystując wagę kuchenną i naczynie o znanej

1
 Zadanie

  • Cel doświadczenia: Wyznaczenie gęstości wody i oleju oraz określenie która z tych substancji ma większą gęstość.
  • Waga kuchenna, szlanka wody, szklanka oleju
  • Kolejne czynności i pomiary:
  • Ważymy na wadze pustą szklankę.
  • Odmierzamy 250 ml wody wlewając ją do szklanki, ważymy tą szklankę z wodą na wadze kuchennej.
  • Odmierzamy 250 ml oleju wlewając ją do szklanki, ważymy tą szklankę z olejem na wadze kuchennej.
    • Obliczenia:

    Masa szklanki:

    `120g`

    Masa szklanki z wodą:

    `370g`

    Masa 250 ml wody:

    `370g-120g=250g`

    Gęstość wody:

    `rho=m/V= (250g)/(250 ml)=(250g)/(250 cm^3)=1 g/(cm^3)`

    Masa szklanki z olejem:

    `360g` 

    Masa 250 ml oleju:

    `360g-120g=240g`  

    Gęstość oleju:

    `rho= (240g)/(250 ml)=(24g)/(25cm^3)=0,96 g/(cm^3)` 

    • Wniosek:Gęstość oleju jest mniejsza od gęstości wody.