Wymień podstawowe składniki odżywcze pokarmu - Zadanie 1: Biologia 7 - strona 66
Wybierz przedmiot
Brak innych książek z tego przedmiotu
Wymień podstawowe składniki odżywcze pokarmu 4.5 gwiazdek na podstawie 6 opinii
  1. Szkoła podstawowa
  2. 7 Klasa
  3. Biologia

Wymień podstawowe składniki odżywcze pokarmu

1
 Zadanie

2
 Zadanie
3
 Zadanie
Zbadaj
 Zadanie

BIAŁKA

-spełniają przede wszystkim funkcje budulcowe;

-ponad to wchodzą w skład błon komórkowych, gdzie ich rolą jest m. in. transport różnych substancji czy odbieranie bodźców z zewnętrza do wnętrza komórki;

-większość enzymów, przyspieszających przebieg reakcji chemicznych jest substancjami białkowymi;

-dzięki białkowej budowie, organizmy mogą się poruszać;

-białka znajdujące się we krwi pełnią funkcje odpornościowe.

 

TŁUSZCZE

-ich podstawową rolą jest dostarczanie energii, gdyż są to związki najbardziej energetyczne spośród wszystkich substancji odżywczych;

-również wchodzą w skład błon komórkowych, będąc ich podstawowym składnikiem;

-zapewniają ochronę narządom wewnętrznym tworząc podściółkę tłuszczową;

-są materiałem zapasowym, zarówno u roślin i zwierząt. Zapasy mogą być wykorzystane, jeśli w komórkach brakuje glukozy.

 

WĘGLOWODANY

-z węglowodanów prostych - glukozy - organizm uzyskuje energię. Oczywiście może ją uzyskać także z tłuszczów, a w skrajnych przypadkach nawet z białek, ale rozkład właśnie glukozy w celu uzyskania energii jest dla organizmu najbardziej korzystny.

-węglowodany złożone są źródłem błonnika pokarmowego, który wzmaga pracę jelit.

DYSKUSJA
klasa:
4 szkoły podstawowej
Informacje
Autorzy: Ewa Jastrzębska, Ewa Pyłka-Gutowska, Ewa Kłos, Wawrzyniec Kofta, Anna Michalik
Wydawnictwo: WSiP
Rok wydania:
ISBN: 9788302169151
Autor rozwiązania
user profile

Monika

34524

Nauczyciel

Wiedza
Dodawanie ułamków dziesiętnych

Dodawanie ułamków dziesiętnych sposobem pisemnym jest bardzo podobne do dodawania liczb naturalnych:

  1. Ułamki podpisujemy tak, aby przecinek znajdował się pod przecinkiem ( cyfra jedności pod cyfrą jedności, cyfra dziesiątek pod cyfrą dziesiątek, cyfra setek pod cyfrą setek itd.);
  2. W miejsce brakujących cyfr po przecinku można dopisać zera;
  3. Ułamki dodajemy tak jak liczby naturalne, czyli działania prowadzimy od kolumny prawej do lewej i wykonujemy je tak, jak gdyby nie było przecinka;
  4. W uzyskanym wyniku stawiamy przecinek tak, aby znajdował się pod napisanymi już przecinkami.

Przykład:

  • $ 1,57+7,6=?$
    dodawanie-ulamkow-1 

    $1,57+7,6=8,17 $

Wyłączenie całości z ułamka niewłaściwego

Jeśli ułamek jest niewłaściwy (czyli jego mianownik jest równy lub mniejszy od licznika) to możemy wyłączyć z niego całość, tzn. dzielimy (być może zresztą) licznik przez mianownik (tzn. sprawdzamy ile razy mianownik „zmieści się” w liczniku) i otrzymujemy w ten sposób liczbę naturalną, będącą całością (tzw. składnik całkowity) oraz resztę, która jest ułamkiem właściwym (tzw. składnik ułamkowy).

Przykład: `9/4=2\1/4` 

Opis powyższego przykładu: Dzielimy 9 przez 4, czyli sprawdzamy ile razy 4 zmieści się w 9. Liczba 4 zmieści się 2 razy w liczbie 9, czyli otrzymujemy 2 i resztę 1 (bo $2•4= 8$, czyli do 9 brakuje 1, i ona jest naszą resztą). 

Zobacz także
Ostatnie 7 dni na Odrabiamy w liczbach...
ROZWIĄZALIŚMY3568ZADAŃ
zadania
wiadomości
ODPOWIEDZIELIŚMY NA5813WIADOMOŚCI
NAPISALIŚCIE877KOMENTARZY
komentarze
... i8877razy podziękowaliście
Autorom