Autorzy:Franciszek Dubert, Ryszard Kozik, Stanisław Krawczyk

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2013

Wyjaśnij, jak są wchłaniane produkty trawienia w układzie pokarmowym. 4.6 gwiazdek na podstawie 5 opinii
  1. Liceum
  2. 2 Klasa
  3. Biologia

Wyjaśnij, jak są wchłaniane produkty trawienia w układzie pokarmowym.

1
 Zadanie
2
 Zadanie
3
 Zadanie
4
 Zadanie

5
 Zadanie

6
 Zadanie

Produkty trawienia pokarmów wchłaniane są w jelicie cienkim. Pofałdowana błona śluzowa i podśluzowa jelita oraz kosmki i mikrokosmki znacznie zwiększają powierzchnię wchłaniania składników pokarmowych. Cukry proste oraz aminokwasy będące produktami trawienia kolejno węglowodanów oraz białek wchłaniane są bezpośrednio do krwi. Wchłanianie produktów rozkładu tłuszczy jest zdecydowanie bardziej skomplikowane. Glicerol, kwasy tłuszczowe i monoglicerydy muszą w pierwszej kolejności utworzyć z kwasami żółciowymi kompleksy i w takiej formie transportowane są do erytrocytów. W krwinkach czerwonych dochodzi do resyntezy tłuszczy właściwych, które wraz z cholesterolem i fosfolipidami tworzą tzw. chylomikrony. Kuliste agregaty w białkowej otoczce przenikają do przestrzeni międzykomórkowych na zasadzie egzocytozy, a następnie do naczyń limfatycznych i wraz z limfą do krwi.