Autorzy:Franciszek Dubert, Ryszard Kozik, Stanisław Krawczyk

Wydawnictwo:Nowa Era

Rok wydania:2013

Korzystając z dostępnych źródeł informacji, uzasadnij konieczność ograniczenia spożycia soli kuchennej. 4.88 gwiazdek na podstawie 8 opinii
  1. Liceum
  2. 2 Klasa
  3. Biologia

Korzystając z dostępnych źródeł informacji, uzasadnij konieczność ograniczenia spożycia soli kuchennej.

1
 Zadanie
2
 Zadanie
3
 Zadanie

4
 Zadanie

5
 Zadanie
6
 Zadanie

Sól kuchenna to związek chemiczny składający się z chloru i sodu. Sól gromadzi wodę w organiźmie, co prowadzi do "przepełniania" naczyń krwionośnych, które prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi. Wysokie ciśnienie zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i zgonów spowodowanych tymi chorobami. Duże spożycie soli ma negatywny wpływ także na inne aspekty zdrowia. Sól może byc przyczyną osteoporozy: wydalaniu sodu przez nerki towarzyszy wydalanie z organizmu wapnia. Ponad to nadmierna ilośc soli zwiększa ryzyko nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, powoduje udary mózgu i zwiększa drażliwość systemu nerwowego.  Aby uniknąć wyżej wymienionych skutki nadmiernej ilości soli w diecie konieczne jest ograniczenie jej spożycia.