🎓 Procesy biotechnologiczne stosowane w celu wytwarzania napojów alkoholowych lub serów - Zadanie Sprawdź w internecie: Po prostu biologia. Zakres podstawowy. Po gimnazjum - strona 21
Biologia
Po prostu biologia. Zakres podstawowy. Po gimnazjum (Podręcznik, WSiP)

Procesy biotechnologiczne stosowane w celu wytwarzania napojów alkoholowych lub serów

Sprawdź w internecie
 Zadanie

SERY

Wyróżnia się dwa rodzaje bakterii serowarskich:

  • kultury podstawowe – które służą do zakwaszania mleka na początkowym etapie produkcji
  • kultury dodatkowe - które prowadzą do powstania dodatkowych efektów, na przykład intensywnego smaku

W produkcji serów wykorzystuje się dwa rodzaje kultur starterowych:

  • kultury mezofilne – ich temperatura optymalna to 20-40°C
  • kultury termofilne – rozwijają się w temperaturze do 45°C

* najczęściej używane są jednak mieszane kultury wieloszczepowe, w których dwa bądź więcej szczepów obu rodzajów bakterii, mezofilnych i termofilnych żyją w symbiozie 

 


W zależności od czynnika koagulującego uzyskuje się sery:

- podpuszczkowe, w przypadku, których skrzep powstaje w wyniku działania enzymu podpuszczki (reniny) przy częściowej hydrolizie kompleksów białkowych;
- kwasowe (twarogowe), otrzymane z kazeiny wytrąconej pod wpływem obniżenia pH po ukwaszeniu mleka kulturami bakteryjnymi;
- kwasowo – podpuszczkowe, w przypadku których w powstawaniu skrzepu bierze udział podpuszczka i bakterie kwasu mlekowego

 

 

DYSKUSJA
klasa:
I liceum
Informacje
Autorzy: Karolina Archacka, Rafał Archacki, Krzysztof Spalik, Joanna Stocka
Wydawnictwo: WSiP
Rok wydania:
ISBN: 9788302123511
Autor rozwiązania
user profile

Monika

49271

Nauczyciel

Nauczycielka biologii i przyrody z pięcioletnim stażem. Od kilku lat także trenerka fitness propagująca aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie. Uwielbia piec i gotować.

Wiedza
Zobacz także
Ostatnie 7 dni na Odrabiamy w liczbach...
ROZWIĄZALIŚMY3945ZADAŃ
zadania
wiadomości
ODPOWIEDZIELIŚMY NA4849WIADOMOŚCI
NAPISALIŚCIE623KOMENTARZY
komentarze
... i7764razy podziękowaliście
Autorom