Autorzy:A. Drążek, E.Duvnjak, Ewa Kokiernak-Jurkiewicz
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:2016
Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci. a) -3(2y- 3x) +2(3y+2x)4.52 gwiazdek na podstawie 25 opinii

Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci. a) -3(2y- 3x) +2(3y+2x)

1Zadanie
2Zadanie
3Zadanie
4Zadanie

`a)\ -3(2y-3x)+2(3y+2x)=` `-6y+9x+6y+4x=` `13x` 
`b)\ -4(x-5y)-3(-2y-x)=` `-4x+20y+6y+3x=` `26y-x` 

`c)\ 2x(x+2y)-x(2x+y)=`  `2x^2+4xy-2x^2-xy=` `3xy` 

`d)\ -x(z-y)-z(-x+y)=` `-xz+xy+zx-zy=` `xy-zy` 

`e)\ 4(x+y)-2(x-y)-3x(1+y)=` `4x+4y-2x+2y-3x-3xy=`  

`\ \ \ =-x+6y-3xy` 

`f)\ -5x(2-y)-y(5x+1)+10x(-y+1)=` `-10x+5xy-5xy-y-10xy+10x=` 

`\ \ \ =-y-10xy`