Autorzy:A. Drążek, E.Duvnjak, Ewa Kokiernak-Jurkiewicz
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:2016
Oblicz wartości liczbowe wyrażeń:4.21 gwiazdek na podstawie 19 opinii

`"a)"\ x=-|-1/2|=-1/2`

`((x^6:x^4)^5*x^2)/(x*x^5)=((x^(6-4))^5*x^2)/x^(1+5)=((x^2)^5*x^2)/x^6=(x^10*x^2)/x^6=x^(10+2)/x^6=x^12/x^6=x^(12-6)=x^6` 

`"Po uproszczeniu początkowe wyrażenie zapisujemy jako x"^6"."`

`"Obliczamy wartość wyrażenia x"^6\ "dla x"=-1/2"."`

`x^6=(-1/2)^6=1/64` 

`ul(ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 

 

`"b)"\ y=-|1/3|=-1/3`  

`((y^4*y^2)^3:y^12)/(y^2*y)=((y^(4+2))^3:y^12)/y^(2+1)=((y^6)^3:y^12)/y^3=(y^18:y^12)/y^3=y^(18-12)/y^3=y^6/y^3=y^(6-3)=y^3` 

`"Po uproszczeniu początkowe wyrażenie zapisujemy jako y"^3"."`

`"Obliczamy wartość wyrażenia y"^3\"dla x"=-1/3"." `  

`y^3=(-1/3)^3=-1/27`