Autorzy:Dobrowolska Małgorzata, Agnieszka Demby
Wydawnictwo:GWO
Rok wydania:2016
Uprość wyrażenia: a) 2z+3z+6z=11z4.7 gwiazdek na podstawie 23 opinii

Uprość wyrażenia: a) 2z+3z+6z=11z

1Zadanie
2Zadanie
3Zadanie
4Zadanie
5Zadanie

Należy pamiętać, że dodając wyrażenie algebraiczne dodajemy współczynniki stojące przed zmiennymi (literami). Możemy w ten sposób dodawać tylko wyrażenia zawierające te same zmienne (litery).

Równie ważne jest by pamiętać, że zmienna (litera) która nia ma przed sobą żadnej liczby traktowana jest tak, jakby stała przed nią liczba 1.

Tak samo, zmienna (litera) która ma przed sobą znak '-' traktowana jest tak, jakby stała przed nią liczba -1.

 

`a) 2z+3z+6z=11z`

`b) 7y+8y-15y=15y-15y=0`

`c) 3w-w-3w=2w-3w=-w`

`d) x-0,5x+2x=0,5x+2x=2,5x`

e) `-x-2x+1/7x=-3x+1/7x=-2 6/7x`

`f) x+3x-0,3x=4x-0,3x=3,7x`