Autorzy:Podobińska Barbara, Przetacznik-Dąbrowa Teresa
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:2013
Zamień iloczyn na sumę i zredukuj wyrazy podobne. a)(a-1)(a+2)4.55 gwiazdek na podstawie 11 opinii

Zamień iloczyn na sumę i zredukuj wyrazy podobne. a)(a-1)(a+2)

11Zadanie
12Zadanie
13Zadanie
14Zadanie
15Zadanie
16Zadanie
17Zadanie
18Zadanie

a) `(a-1)(a+2)` `=a^2-a+2a-2=a^2+a-2`

b) `(2x-4)(5-8x)``=10x-20-16x^2+32x=-16x^2+42x-20`

c) `(4ab-c)(2c+3ab)``=8abc-2c^2+12a^2b^2-3abc=` `12a^2b^2+5abc-2c^2`

d) `(3x+1)3x(3x-1)``=(9x^2-1)*3x=27x^3-3x`

e) `(x-1)(x-2)(x-3)``=(x^2-x-2x+2)(x-3)` `=(x^2-3x+2)(x-3)=x^3-3x^2+2x-3x^2+9x-6` `=`

`=x^3-6x^2+11x-6`

f) `(x^2-1)(1+x^2)(x-2)=``(x^4-1)(x-2)=x^5-x-2x^4+2=x^5-2x^4-x+2`