Autorzy:Anna Dubiecka, Barbara Dubiecka-Kruk, Zbigniew Góralewicz
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:2014
Samochód ma przebyć ...4.5 gwiazdek na podstawie 6 opinii

Samochód ma przebyć ...

1Zadanie
2Zadanie
3Zadanie
4Zadanie

Samochód ma przebyć 300 km.

Uzupełniona tabela:

v

40 km/h

50 km/h

60 km/h

80 km/h

100 km/h

t

7,5

6

5

3,75

3

Obliczenia (skorzystamy ze wzory v=s/t, czyli t=s/v):

`t_1=300/40=7,5\ ["h"]` 

`t_2=300/50=6\ ["h"]` 

`t_3=300/60=5\ ["h"]` 

`t_4=300/80=3,75\ ["h"]`

`t_5=300/100=3\ ["h"]` 

 

Średnia prędkość i czas jazdy na odcinku 300 km są wielkościami odwrotnie proporcjonalnymi.

Ich iloczyn jest wielkością stałą (wynosi 300). Wraz ze wzrostem prędkości, czas jazdy maleje tyle samo razu.