Autorzy:Anna Dubiecka, Barbara Dubiecka-Kruk, Tomasz Malicki, Piotr Piskorki
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:2016
Poniżej podano składniki ...4.63 gwiazdek na podstawie 8 opinii

Poniżej podano składniki ...

20Zadanie
21Zadanie

a) Obliczamy łączną wage mięsnych składników potrzebnych do przygotowania pasztetu:

`0,3+1/2+1/4+1/2=3/10+10/20+5/20+10/20=6/20+25/20=31/20=1 11/20=1 55/100=1,55\ [kg]` 

Odp: Mięsne składniki ważą łącznie 1,55 kg.

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ )`

b) Obliczmy wagę wszystkich składników potrzebnych do przygotowania pasztetu:

`0,3+1/2+1/4+1/2+0,1+0,2+#underbrace(#underbrace(5*0,06)_("waga jajek"))_(6\ "dag"=0,06\ "kg")+#underbrace(0,5*1)_("waga mleka")+0,1+0,15+0,005=`   

`= 0,3+0,5+0,25+0,5+0,1+0,2+0,3+0,5+0,1+0,15+0,005=2,905\ [kg]`  

Odp: Wszystkie składniki ważą łącznie 2,905 kg.

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ )` 

c) Aby obliczyć, o ile więcej waży mięso od pozostałych składników musimy od wagi mięsa odjąć wagę pozostałych składników.

Najpierw obliczymy wagę pozostałych składników korzystając z poprzednich obliczeń. W tym celu od wagi wszystkich składników odejmujemy wagę mięsa:

`2,905-1,55=1,355\ [kg]` 

Pozostałe składniki ważą 1,355 kg.

Od wagi mięsa odejmujemy wagę pozostałych składników:

`1,55-1,355=0,195\ [kg]` 

Obliczenia do przykładu c):

Odp: Mięso waży o 0,195 kg więcej od pozostałych składników potrzebnych do przygotowania pasztetu.