Autorzy:Anna Dubiecka, Barbara Dubiecka-Kruk, Tomasz Malicki, Piotr Piskorki
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:2016
Masa białka stanowi ...4.4 gwiazdek na podstawie 5 opinii

Jajko kurze stanowi 3/5 masy jajka kurzego, masa skorupki to 0,13 masy jaja, reszta to masa żółtka. Obliczmy, jaką częścią całego jajka jest masa żółtka.

`1-(3/5+0,13)=1-(3/5+13/100)=1-(60/100+13/100)=1-73/100=27/100`

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ )`

a) Jajko waży 50 g. 

Wyznaczyliśmy, że masa żółtka stanowi 0,27 masy całego jajka. Aby obliczyć masę żółtka, musimy obliczyć 0,27 liczby 50:

`0,27*50=27/strike100^2*strike50^1=27/2=13 1/2=13,5\ ["g"]` 

Jajko o masie 50 g zawiera żółtko o masie 13,5 g.

`ul(ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 

b) Jajko waży 59 g. 

Masa żółtka stanowi 0,27 masy całego jajka. Aby obliczyć masę żółtka, musimy obliczyć 0,27 liczby 59:

`0,27*50=27/100*59=1593/100=15,93\ ["g"]`  

Jajko o masie 59 g zawiera żółtko o masie 15,93 g.

`ul(ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))`  

b) Jajko waży 75 g. 

Masa żółtka stanowi 0,27 masy całego jajka. Aby obliczyć masę żółtka, musimy obliczyć 0,27 liczby 75:

`0,27*75=27/strike100^4*strike75^3=81/4=20 1/4=20,25\ ["g"]`  

Jajko o masie 75 g zawiera żółtko o masie 20,25 g.