Autorzy:Jacek Lech, Marek Pisarski, Marcin Braun
Wydawnictwo:GWO
Rok wydania:2016
Usuń niewymierność z mianownika ...4.84 gwiazdek na podstawie 6 opinii

`K=25/sqrt50=(25*sqrt50)/(sqrt50*sqrt50)=(strike(25)*sqrt50)/(strike(50)^2)=sqrt50/2` 

Możemy wykonać następujące oszacowanie:

`sqrt50/2~~sqrt49/2=7/2=3,5`   

Zatem:

`sqrt50/2~~3,5` 

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ )`

`N=3/sqrt10=(3*sqrt10)/(sqrt10*sqrt10)=(3sqrt10)/10` 

Szacujemy:

`(3sqrt10)/10~~(3sqrt9)/10=(3*3)/10=9/10=0,9` 

Zatem:

`(3sqrt10)/10~~0,9` 

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ )` 

`R=8(3sqrt2)=(8*sqrt2)/(3sqrt2*sqrt2)=(strike8^4*sqrt2)/(3*strike(2))=(4sqrt2)/3` 

Wykonujemy szacowanie:

`(4sqrt2)/3~~(4*1,4)/3=(5,6)/3~~1,8` 

Zatem:

`(4sqrt2)/3~~1,8` 

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ )` 

`U=13/(2sqrt13)=(13*sqrt26)/(2sqrt26*sqrt26)=(strike(13)*sqrt26)/(2*strike(26)^2)=sqrt26/4` 

Możemy wykonać następujące oszacowanie:

`sqrt26/4~~sqrt25/4=5/4=1,25` 

Zatem:

`sqrt26/4~~1,25` 

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ )` 

`E=4/sqrt3=(4*sqrt3)/(sqrt3*sqrt3)=(4*sqrt3)/3=(4sqrt3)/3` 

Szacujemy:

`(4sqrt3)/3~~(4*1,7)/3=(6,8)/3~~2,3` 

Zatem:

`(4sqrt3)/3~~2,3` 

 

Do punktów zaznaczonych na osi dopisujemy odpowiednie litery: