Autorzy:Barbara Podobińska, Teresa Przetacznik-Dąbrowa
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:2013
Połącz w pary wyrażenia o równej ... 4.14 gwiazdek na podstawie 7 opinii

Połącz w pary wyrażenia o równej ...

1Zadanie
2Zadanie

Obliczamy wartość każdego z wyrażeń zapisanych w przykładach od I. do II. 
Następnie do każdego z nich dopasowujemy odpowiedź spośród podanych w tabeli od A. do D. 

`I. \ 3^-4:(3^-5:3^-3)=3^-4:3^(-5-(-3))=3^-4:3^(-5+3)=` 
`\ \ \ =3^-4:3^-2=3^(-4-(-2))=3^(-4+2)=3^-2` 

`II. \ (2/3)^-3:[(2/3)^-2:(2/3)^]=(2/3)^-3:(2/3)^(-2-1)=` 
`\ \ \ \ \ =(2/3)^-3:(2/3)^-3=(2/3)^(-3-(-3))=(2/3)^(-3+3)=(2/3)^0=1` 


`III. \ [(2/3)^-2:(2/3)^-3]:(2/3)^7=(2/3)^(-2-(-3)):(2/3)^7=(2/3)^(-2+3):(2/3)^7=` 
`\ \ \ \ \ \ =(2/3)^1:(2/3)^7=(2/3)^(1-7)=(2/3)^-6` 


`IV. \ (3^-6)/(3^-2):3^-3*3^3=3^(-6-(-2)):3^-3*3^3=3^(-6+2):3^-3*3^3=` 
`\ \ \ \ \ =3^-4:3^-3*3^3=3^(-4-(-3))*3^3=3^(-4+3)*3^3=3^-1*3^3=3^(-1+3)=3^2` 


Przyporządkowujemy odpowiedzi do wartości wyrażeń.

  • I. - D.
     
  • II. - C.

  • III. - A.

  • IV. - B.