Autorzy:Joanna Czarnowska, Jolanta Wesołowska, Wojciech Babiański, Lech Chańko
Wydawnictwo:Nowa Era
Rok wydania:2014
Podane wyrażenie przyjmuje wartość 4.5 gwiazdek na podstawie 6 opinii

Najpierw uprościmy wyrażenie, korzystając ze wzorów skróconego mnożenia.

`(25x^2-10x+1)(25x^2+5x+1)-120x^3(5x-1)=((5x^2)-2*5x*1+1^2)(25x^2+5x+1)-120x^3(5x-1)=` 

`=(5x-1)^2(25x^2+5x+1)-120x^3(5x-1)=(5x-1)(5x-1)((5x)^2+5x*1+1^2)-120x^3(5x-1)=` 

`=(5x-1)((5x)^3-1^3)-120x^3(5x-1)=(5x-1)(125x^3-1)-120x^3(5x-1)=` 

`=(5x-1)(125x^3-1-120x^3)=(5x-1)(5x^3-1)` 

 

Obliczamy wartość liczbową wyrażenia:

`(5x-1)(5x^3-1)=(5*1/root(3)5-1)*(5*(1/root(3)5)^3-1)=(5/root(3)5-1)*(5*1/5-1)=(5/root(3)5-1)*(1-1)=(5/root(3)5-1)*0=0\ \ \ \ \ \ odp.\ D`