Autorzy:Joanna Czarnowska, Jolanta Wesołowska, Wojciech Babiański, Lech Chańko
Wydawnictwo:Nowa Era
Rok wydania:2014
Pomarańcze i cytryny kosztują tyle samo 4.5 gwiazdek na podstawie 8 opinii

`"cena kilograma pomarańczy:"\ x\ ["zł"]` 

`"cena kilograma cytryn:"\ x\ ["zł"]` 

`"nowa cena kilograma pomarańczy:"\ (100%+14%)*x=114%*x=1,14x\ ["zł"]` 

`"nowa cena kilograma cytryn:"\ (100%+8%)*x=108%*x=1,08x \ ["zł"]` 

 

Obliczmy, ile zapłacilibyśmy na początku za 2 kg cytryn i 4 kg pomarańczy:

`2*x+4*x=2x+4x=6x\ ["zł"]` 

 

Obliczmy, ile zapłacilibyśmy po podwyżce za 2 kg cytryn i 4 kg pomarańczy:

`2*1,08x+4*1,14x=2,16x+4,56x=6,72x \ ["zł"]` 

 

Obliczamy, o ile procent więcej trzeba byłoby zapłacić po podwyżce (czyli jakim procentem starej ceny jest różnica cen)

`(6,72x-6x)/(6x)=(0,72x)/(6x)=(0,72)/6=0,12=12%` 

Odpowiedź:

Po podwyżce za 2 kg cytryn i 4 kg pomarańczy trzeba będzie zapłacić o 12% więcej niż na początku.