Autorzy:Wojciech Babiański, Lech Chańko, Joanna Czarnowska
Wydawnictwo:Nowa Era
Rok wydania:2015
Uprość wyrażenie 4.29 gwiazdek na podstawie 7 opinii

`a)\ (2x-1)(1+2x+4x^2+8x^3+16x^4)=` 

`\ \ \ =(2x-1)(1+2x+(2x)^2+(2x)^3+(2x)^4)=` 

`\ \ \ =(2x)^5-1=32x^5-1` 

 

`b) ` 

UWAGA:

W ćwiczeniach pojawił się błąd i w drugim nawiasie zabrakło szóstej potęgi iksa. Przykład powinien być zapisany i rozwiązany następująco:

`(x^2-1)(1+x^2+x^4+x^6+x^8+x^10+x^12)=` 

`=(x^2-1)(1+x^2+(x^2)^2+(x^2)^3+(x^2)^4+(x^2)^5+(x^2)^6)=` 

`=(x^2)^7-1=x^14-1` 

 

 

`c)` 

`(sqrt5x^3-1)(1+sqrt5x^3+5x^6+5sqrt5x^9+25x^12)=` 

`=(sqrt5x^3-1)(1+sqrt5x^3+(sqrt5x^3)^2+(sqrt5x^3)^3+(sqrt5x^3)^4)=` 

`=(sqrt5x^3)^5-1=(sqrt5)^5(x^3)^5-1=25sqrt5x^15-1`