Autorzy:Zofia Bolałek, Adam Mysior, Małgorzata Dobrowolska, Stanisław Wojtan
Wydawnictwo:GWO
Rok wydania:2016
Zamień ułamki na ...4.17 gwiazdek na podstawie 6 opinii

`"a)"\ 3 1/5=16/5` 

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ )` 

`6 1/2= 13/2` 

- mianownik przepisujemy bez zmian

- licznik ułamka niewłaściwego powstaje przez pomnożenie mianownika przez część całkowitą i dodanie licznika:

`2*6+1=12+1=13`   

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ )`

`10 1/4=41/4`  

- mianownik przepisujemy bez zmian

- licznik ułamka niewłaściwego powstaje przez pomnożenie mianownika przez część całkowitą i dodanie licznika:

`4*10+1=40+1=41` 

`ul(ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))`

`"b)"\ 3 4/7 = 25/7` 

- mianownik przepisujemy bez zmian

- licznik ułamka niewłaściwego powstaje przez pomnożenie mianownika przez część całkowitą i dodanie licznika:

`7*3+4=21+4=25`   

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ )`  

`5 7/9=52/9`  

- mianownik przepisujemy bez zmian

- licznik ułamka niewłaściwego powstaje przez pomnożenie mianownika przez część całkowitą i dodanie licznika:

`9*5+7=45+7=52`    

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ )` 

`12 2/3=38/3`  

- mianownik przepisujemy bez zmian

- licznik ułamka niewłaściwego powstaje przez pomnożenie mianownika przez część całkowitą i dodanie licznika:

`3*12+2=36+2=38`  

`ul(ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 

`"c)"\ 6 1/3=19/3` 

- mianownik przepisujemy bez zmian

- licznik ułamka niewłaściwego powstaje przez pomnożenie mianownika przez część całkowitą i dodanie licznika:

`3*6+1=18+1=19`    

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ )`  

`9 6/7=69/7`  

- mianownik przepisujemy bez zmian

- licznik ułamka niewłaściwego powstaje przez pomnożenie mianownika przez część całkowitą i dodanie licznika:

`7*9+6=63+6=69`    

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ )` 

`20 1/4=81/4`  

- mianownik przepisujemy bez zmian

- licznik ułamka niewłaściwego powstaje przez pomnożenie mianownika przez część całkowitą i dodanie licznika:

`4*20+1=80+1=81` 

`ul(ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))`  

`"d)"\ 5 3/8=43/8` 

- mianownik przepisujemy bez zmian

- licznik ułamka niewłaściwego powstaje przez pomnożenie mianownika przez część całkowitą i dodanie licznika:

`8*5+3=40+3=43`    

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ )`  

`7 3/7=52/7`  

- mianownik przepisujemy bez zmian

- licznik ułamka niewłaściwego powstaje przez pomnożenie mianownika przez część całkowitą i dodanie licznika:

`7*7+3=49+3=52`    

`ul(\ \ \ \ \ \ \ \ \ )` 

`9 4/9=85/9`  

- mianownik przepisujemy bez zmian

- licznik ułamka niewłaściwego powstaje przez pomnożenie mianownika przez część całkowitą i dodanie licznika:

`9*9+4=81+4=85`