Autorzy:Zofia Bolałek, Adam Mysior, Małgorzata Dobrowolska, Stanisław Wojtan
Wydawnictwo:GWO
Rok wydania:2016
Przeczytaj uważnie...4.75 gwiazdek na podstawie 8 opinii

a) 

`300kg:60=5kg`

`300kg*20=6000kg=6t` 

`6000kg*10=60000kg=60t`

 

Kot waży 5 kg 

Słoń waży 6000kg=6t

Wieloryb waży 60t

 

b) 

`200*180=36000g=36kg`

Dziennie w barze sprzedaje się 36000g=36kg bigosu

 

c) 

`40 kg=4 000dag`

`4 000dag :250=16 dag`

 

Rozważono 4000 dag jabłęk, zatem w jednym woreczku było 16 dag jabłek.