Autorzy:Adam Makowski, Tomasz Masłowski, Anna Toruńska
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:2015
Którą równość można otrzymać po przekształceniu wzoru 4.56 gwiazdek na podstawie 9 opinii

Którą równość można otrzymać po przekształceniu wzoru

1Zadanie
2Zadanie
3Zadanie
4Zadanie
5Zadanie

`A.` 

`ak+bk=c` 

`k(a+b)=c\ \ \ \ |:(a+b)` 

`k=c/(a+b)` 

 

 

`B.` 

`ak+bk=c\ \ \ |-bk` 

`ak=c-bk\ \ \ |:k` 

`a=(c-bk)/kne(c+bk)/k` 

 

 

`C.` 

`ak+bk=c\ \ \ |-bk` 

`ak=c-bk\ \ \ |:k` 

`a=c/k-(bk)/k=c/k-b` 

 

 

`D.` 

`ak+bk=c\ \ \ \ |-ak` 

`bk=c-ak\ \ \ \ |:k` 

`b=c/k-anec/k+a` 

 

 

`odp.\ A,\ C`