Autorzy:Drążek Anna, Duvnjak Ewa, Kokiernak-Jurkiewicz Ewa
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:2016
Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci. 4.83 gwiazdek na podstawie 6 opinii

`a) \ \ (7x-4y+5z)-[-(-z+10y)+(2y+5x)]-[-(-x-y-z)]=`

`=7x-4y+5z-[z-10y+2y+5x]-[x+y+z]=7x-4y+5z-[z-8y+5x]-x-y-z=`

`=7x-4y+5z-z+8y-5x-x-y-z=7x-5x-x-4y+8y-y+5z-z-z=x+3y+3z`

`b) \ \ -(-4a^2b^2+3ab^2-2a^2b)-[-(a^2b^2-2a^2b)+15ab^2]=4a^2b^2-3ab^2+2a^2b-[-a^2b^2+2a^2b+15ab^2]=`

`=4a^2b^2-3ab^2+2a^2b+a^2b^2-2a^2b-15ab^2=4a^2b^2+a^2b^2-3ab^2-15ab^2+2a^2b-2a^2b=`

`=5a^2b^2-18ab^2`

`c) \ \ -{-[(-3m-5n)-(7n-5m)]+(4m+8n-9)}=-{-[(-3m-5n-7n+5m)]+(4m+8n-9)}=-(3m+5n+7n-5m+4m+8n-9)=-(2m+20n-9)=-2m-20n+9`

`d) \ \ 25x^2y-[5xy^2-(-10yx^2+7x^2y^2)-(3y^2x-11y^2x^2)]=25x^2y-[5xy^2+10yx^2-7x^2y^2-3y^2x+11y^2x^2]=`
`=25x^2y-[5xy^2+10x^2y-7x^2y^2-3xy^2+11x^2y^2]=25x^2y-[5xy^2-3xy^2+10x^2-7x^2y^2+11x^2y^2]=`
`=25x^2y-[2xy^2+10x^2y+4x^2y^2]=25x^2y-2xy^2-10x^2y-4x^2y^2=25x^2y-10x^2y-2xy^2-4x^2y^2=`
`=15x^2y-2xy^2-4x^2y^2`