Autorzy:Dubiecka-Kruk Barbara, Dubiecka Anna, Bazyluk Anna
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:2014
Porównaj wartości wyrażeń 4.17 gwiazdek na podstawie 6 opinii

`a)` 

`2^3:2^7=2^(3-7)=2^-4`  

`2^3*2^-7=2^(3+(-7))=2^-4` 

Oba wyrażenia mają taką samą wartość. 

 

 

`b)` 

`2^3:2^-7=2^(3-(-7))=2^(3+7)=2^10` 

`2^3*2^7=2^(3+7)=2^10` 

Oba wyrażenia mają taką samą wartość

 

 

`c)` 

`x^-10:x^-12=x^(-10-(-12))=x^(-10+12)=x^2` 

`x^-10*x^12=x^(-10+12)=x^2` 

Oba wyrażenia mają taką samą wartość. 

 

 

`d)` 

`x^-10:x^12=x^(-10-12)=x^-22` 

`x^-10*x^-12=x^(-10+(-12))=x^-22` 

Oba wyrażenia mają taką samą wartość