Autorzy:Praca zbiorowa
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:2015
Marcin, jeżdżąc na rowerze, pokonywał średnio 15 kilometrów4.86 gwiazdek na podstawie 7 opinii

Marcin, jeżdżąc na rowerze, pokonywał średnio 15 kilometrów

21Zadanie
22Zadanie
23Zadanie
24Zadanie
25Zadanie
26Zadanie
27Zadanie
28Zadanie
29Zadanie

Kasia w ciągu jednej godziny pokonywała o 3 km mniej niż Marcin, czyli:

`15 km- 3km= 12 km`

 

 

 

II pytanie-O ile dłuższą drogę przebywa w ciągu 3 godzin Marcin od Kasi- I sposób obliczenia

Obliczmy drogę, jaką Marcin przebywa w takim tempie w ciągu 3 godzin. Jeśli w ciągu 1 godziny przebywa  15 km, to w ciągu 3 godzin przebywa 3 razy więcej:

`15 km * 3= 45 km`

Obliczmy drogę, jaką Kasia przebywa w takim tempie w ciągu 3 godzin. Jeśli w ciągu 1 godziny przebywa  12 km, to w ciągu 3 godzin przebywa 3 razy więcej:

`12 km *3 =36 km `

O ile dłuższą drogę przebywa w ciągu 3 godzin Marcin od Kasi:

`45 km- 36 km= 9 km`

II pytanie-O ile dłuższą drogę przebywa w ciągu 3 godzin Marcin od Kasi- II sposób obliczenia

Jeśli w ciągu godziny pokonuje o 3 km dłuższą trasę, to w ciągu 3 godzin pokona:

`3* 3km = 9 km`

O 9 km dłuższą trasę.