Autorzy:Alina Przychoda, Zygmunt Łaszczyk
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:2015
Przekształć wyrażenia, korzystając z wzorów4.4 gwiazdek na podstawie 5 opinii

Przekształć wyrażenia, korzystając z wzorów

7Zadanie
1Zadanie
2Zadanie
3Zadanie
4Zadanie
5Zadanie

a)

`(a-2/3)(a+2/3)=a^2-(2/3)^2=a^2-4/9`

`(xy+2)(xy-2)=x^2y^2-2^2=x^2y^2-4`

`(3a^2-b^3)(3a^2+b^3)=(3a^2)^2-(b^3)^2=9a^4-b^6`

b)

`(2x^2-5y)^2=(2x^2)^2-2*2x^2*5y+(5y)^2= 4x^4-20x^2y+25y^2`

`(ab+3c)^2=a^2b^2-2*ab*3c+9c^2=a^2b^2-6abc+9c^2`

`(3k^3+2k^2)^2= (3k^3)^2+2*3k^3*2k^2+(2k^2)^2=9k^6+12k^5+4k^4`