Autorzy:Marcin Kurczab, Elżbieta Kurczab, Elżbieta Świda
Wydawnictwo:Oficyna Edukacyjna Krzysztof Pazdro
Rok wydania:2012
Wykonaj działania 4.63 gwiazdek na podstawie 8 opinii

Wykonaj działania

1Zadanie
2Zadanie
3Zadanie

`a)\ (x+2)(4-3x)=x(4-3x)+2(4-3x)=` 

`\ \ \ =4x-3x^2+8-6x=` `-3x^2-2x+8` 

 

`b)\ (-1+5x)(x-2)=-1(x-2)+5x(x-2)=` 

`\ \ \ =-x+2+5x^2-10x=` `5x^2-11x+2` 

 

`c)\ 4x^2-3x(7-2x)+5x=`  

`\ \ \ =4x^2-21x+6x^2+5x=` 

`\ \ \ =10x^2-16x` 

 

`d)\ 7x-2(x+3)(5-x)=7x-(2x+6)(5-x)=` 

`\ \ \ =7x-(2x(5-x)+6(5-x))=` 

`\ \ \ =7x-(10x-2x^2+30-6x)=` 

`\ \ \ =7x-(-2x^2+4x+30)=`  

`\ \ \ =7x+2x^2-4x-30=` 

`\ \ \ =2x^2+3x-30` 

 

`e) \ 8x(1-x^2)-(x-7)(-3x^2)=` 

`\ \ \ =8x-8x^3-(-3x^3+21x^2)=`  

`\ \ \ =8x-8x^3+3x^3-21x^2=` 

`\ \ \ =-5x^3-21x^2+8x` 

 

`f)\ 1-4(x^2-x+2)(1+x^2)=` 

`\ \ \ =1-4((x^2-x+2)*1+(x^2-x+2)*x^2)=` 

`\ \ \ =1-4(x^2-x+2+x^4-x^3+2x^2)=` 

`\ \ \ =1-4(x^4-x^3+3x^2-x+2)=` 

`\ \ \ =1-4x^4+4x^3-12x^2+4x-8=` 

`\ \ \ =-4x^4+4x^3-12x^2+4x-7`