Autorzy:M.Dobrowolska
Wydawnictwo:GWO
Rok wydania:2015
Wykonaj działania 4.57 gwiazdek na podstawie 21 opinii

`a)\ 6(x-4)-2=6x-ul(24)-ul2=6x-26` 

`b)\ 2(x+1)-3(x-1)=ul(2x)+ul(ul2)-ul(3x)+ul(ul3)=-x+5` 

`c)\ -3(y-2)+4(y+2)=ul(-3y)+ul(ul(6))+ul(4y)+ul(ul(8))=y+14` 

`d)\ 5(x-y-1)-4(x+2)=ul(5x)-5y-ul(ul(5))-ul(4x)-ul(ul(8))=x-5y-13` 

`e)\ 2(3a+b)-2(a-b)=ul(6a)+ul(ul(2b))-ul(2a)+ul(ul(2b))=4a+4b` 

`f)\ 1/2(4x-4)-2x=ul(2x)-2-ul(2x)=-2` 

`g)\ x(x-1)-3(x^2-x)=ul(x^2)-ul(ulx)-ul(3x^2)+ul(ul(3x))=-2x^2+2x` 

`h)\ 5a(a-3)-3a(a-5)=ul(5a^2)-ul(ul(15a))-ul(3a^2)+ul(ul(15a))=2a^2` 

`i)\ 3x(x+1/3y)-2y(1/2x-1/2)=3x^2+ul(xy)-ul(xy)+y=3x^2+y` 

 

user profile image
mariad.2003 2017-02-16
Super rozwiązane dostałam 6
user profile image
OSKI 2017-02-20
Dlaczego w przykładzie F jest przed znakiem = 2x skoro jedna druga razy 2 to jest jeden.
user profile image
Odrabiamy.pl 2017-02-21
@OSKI Cześć, przykład jest poprawnie rozwiązany, działanie mnożenia tyczy się liczby 1/2 i nawiasu ( 4x-4) , czyli 1/2*4x-1/2*4=2x-2 . Pozdrawiamy!
user profile image
OSKI 2017-02-21
@Odrabiamy.pl Dzięki :D
user profile image
nie zajęta nazwa użytkownika 2017-03-01
@Odrabiamy.pl Dzięki świetnie zrobione