Autorzy:M.Dobrowolska
Wydawnictwo:GWO
Rok wydania:2015
Oblicz wartości liczbowe wyrażeń4.7 gwiazdek na podstawie 10 opinii

Najpierw upraszczamy wyrażenia, a dopiero potem obliczamy ich wartości liczbowe. 

 

`a)\ 3(x^2-2x+3)-2(x^2-5x-1)=` 

`\ \ \ =ul(3x^2)-ul(ul(6x))+ul(ul(ul(9)))-ul(2x^2)+ul(ul(10x))+ul(ul(ul(2)))=` 

`\ \ \ =x^2+4x+11=` 

`\ \ \ =2^2+4*2+11=` 

`\ \ \ =4+8+11=23` 

 

`b)\ a(2ab+b)-b(a-2ab+a^2)=` 

`\ \ \ =ul(2a^2b)+ul(ul(ab))-ul(ul(ab))+2ab^2-ul(a^2b)=` 

`\ \ \ =a^2b+2ab^2=` 

`\ \ \ =0,1^2*(-10)+2*0,1*(-10)^2=` 

`\ \ \ =0,01*(-10)+0,2*100=` 

`\ \ \ =-0,1+20=19,9`