Autorzy:Wojciech Babiański, Lech Chańko, Joanna Czarnowska, Grzegorz Janocha
Wydawnictwo:Nowa Era
Rok wydania:2016
Oblicz wartość wyrażenia dla podanego x 4.88 gwiazdek na podstawie 8 opinii

Oblicz wartość wyrażenia dla podanego x

2Zadanie
3Zadanie
4Zadanie
5Zadanie
6Zadanie
7Zadanie
1Zadanie
2Zadanie

W każdym przykładzie najpierw upraszczamy wyrażenie, a dopiero potem obliczamy wartość liczbową. 

 

 

 

`a)\ (x+5)^2-(x-1)^2-12(x+2)=` 

`\ \ \ =x^2+10x+25-(x^2-2x+1)-12x-24=` 

`\ \ \ =x^2+10x+25-x^2+2x-1-12x-24=0` 

Oznacza to, że dla dowolnego x (także dla tego podanego w zadaniu) jest przyjmowana wartość 0.

 

 

`b)\ (x-3)^2+(2x+1)^2+5(x+1)(1-x)=` 

`\ \ \ =x^2-6x+9+4x^2+4x+1+5(1+x)(1-x)=` 

`\ \ \ =5x^2-2x+10+5(1-x^2)=` 

`\ \ \ =5x^2-2x+10+5-5x^2=` 

`\ \ \ =-2x+15=-2*(15-sqrt2)/2+15=` 

`\ \ \ =-(15-sqrt2)+15=-15+sqrt2+15=sqrt2` 

 

 

`c)\ (x-3)(x+3)(2x^2+18)=(x^2-9)(2x^2+18)=` 

`\ \ \ =(x^2-9)(x^2+9)*2=(x^4-81)*2=2x^4-81=` 

`\ \ \ =2*sqrt11^4-81=` `2*11^2-81=` 

`\ \ \ =2*121-81=242-81=161`