Autorzy:Jerzy Janowicz
Wydawnictwo:Nowa Era
Rok wydania:2016
Zapisz wyrażenie, a następnie przekształć je do postaci sumy algebraicznej 4.0 gwiazdek na podstawie 8 opinii

Zapisz wyrażenie, a następnie przekształć je do postaci sumy algebraicznej

1Zadanie
2Zadanie
3Zadanie
4Zadanie

`a)\ (5-x)*(10+x)=` `5(10+x)-x(10+x)=` 

`\ \ \ =50+5x-10x-x^2=` `-x^2-5x+50` 

 

`b)\ k^2+(k-7)^2=` `k^2+k^2-14k+49=2k^2-14k+49` 

 

`c)\ (a-c)*(a+4)*(10-c)=` 

`\ \ \ =[a(a+4)-c(a+4)]*(10-c)=` 

`\ \ \ =[a^2+4a-ac-4c]*(10-c)=` 

`\ \ \ =(a^2+4a-ac-4c)*10+(a^2+4a-ac-4c)*(-c)=` 

`\ \ \ =10a^2+40a-10ac-40c-a^2c-4ac+ac^2+4c^2=` 

`\ \ \ =10a^2+40a-14ac-40c-a^2c+ac^2`