Autorzy:Janowicz Jerzy
Wydawnictwo:Nowa Era
Rok wydania:2015
Doprowadź do najprostszej postaci, wykorzystując wzory skróconego mnożenia 4.5 gwiazdek na podstawie 6 opinii

Doprowadź do najprostszej postaci, wykorzystując wzory skróconego mnożenia

1Zadanie
2Zadanie
3Zadanie
4Zadanie
9Zadanie
10Zadanie
11Zadanie
12Zadanie

`(x-2)(x+2)-(6-x)^2+(x+6)^2=` 

`=x^2-2^2-(6^2-2*6*x+x^2)+(x^2+2*x*6+6^2)=` 

`=x^2-4-(36-12x+x^2)+x^2+12x+36=` 

`=x^2-4-36+12x-x^2+x^2+12x+36=` 

`=x^2+24x-4` 

 

`x=-0,5=-1/2` 

`(-1/2)^2+24*(-1/2)-4=` `1/4-12-4=` `1/4-16=-15 3/4`