Autorzy:Janowicz Jerzy
Wydawnictwo:Nowa Era
Rok wydania:2015
Dane jest wyrażenie 4.13 gwiazdek na podstawie 8 opinii

Najpierw redukujemy wyrazy podobne: 

`ul(10x^2)-ul(ul3)-2x-ul(ul7)-ul(3x^2)=` `7x^2-2x-10` 

 

Teraz obliczamy wartość powyższego wyrażenia dla x=-3

`7*(-3)^2-2*(-3)-10=` `7*9+6-10=` `63+6-10=59` 

 

Chcemy, aby wartość wyrażenia wynosiła 66, więc "brakuje" jeszcze 7.

W wolne miejsce możemy więc wpisać na przykład `-7/3x` , bo wtedy dla x=-3 mamy: 

`-7/3*(-3)=7`      

Odpowiedź:

`10x^2-3-2x-7-3x^2-7/3x`