Autorzy:B. Kiljańska, A. Konstantynowicz, M. Pająk
Wydawnictwo:Operon
Rok wydania:2013
Uzupełnij rachunek telefoniczny. 4.25 gwiazdek na podstawie 8 opinii

Uzupełnij rachunek telefoniczny.

3 Zadanie
4Zadanie

Rozmowy w sieci:
Cena za minutę wynosi 0,29 zł. 
Średni czas trwania rozmów to 12 min. 
Ilość rozmów wynosi 33. 

Najpierw obliczamy, ile trwały rozmowy w sieci. Średni czas rozmów to 12 min, a rozmów było 33, więc ich czas to:
`12*33=396` 

Rozmowy w sieci trwały 396 min. 

Koszt jeden minuty połączenia wynosi 0,29 zł. Obliczamy ile wynosi koszt 396 min. 
`0,29*396=114,84` 

Koszt rozmów w sieci wynosił 114,84 zł. 

Obliczenia:



`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


Rozmowy do innych sieci:
Cena za minutę wynosi 0,45 zł. 
Średni czas trwania rozmów to 11 min. 
Ilość rozmów wynosi 68. 

Najpierw obliczamy, ile trwały rozmowy w sieci. Średni czas rozmów to 11 min, a rozmów było 68, więc ich czas to:
`11*68=748`  

Rozmowy do innych sieci trwały 748 min. 

Koszt jeden minuty połączenia wynosi 0,45 zł. Obliczamy ile wynosi koszt 784 min. 
`0,45*748=336,6`  

Koszt rozmów do innych sieci wynosił 336,6 zł. 

 

Obliczenia:

`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


Rozmowy na stacjonarne:
Cena za minutę wynosi 0,32 zł. 
Średni czas trwania rozmów to 4 min. 
Ilość rozmów wynosi 4. 

Najpierw obliczamy, ile trwały rozmowy. Średni czas rozmów to 4 min, a rozmów były 4, więc ich czas to:
`4*4=16`  

Rozmowy na stacjonarne trwały 16 min. 

Koszt jeden minuty połączenia wynosi 0,32 zł. Obliczamy ile wynosi koszt 16 min. 
`0,32*16=5,12`   

Koszt rozmów na stacjonarne wynosił 5,12 zł. 

 

Obliczenia:

`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


SMS-y w sieci:
Koszt jednego SMS-a to 0,08zł. 
Liczba SMS-ów to 164. 

Aby obliczyć koszt SMS-ów ich ilość należy pomnożyć razy koszt jednego SMS-a. 
`164*0,08=13,12` 

Koszt SMS-ów w sieci wynosił 13,12 zł. 

Obliczenia:

`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


SMS-y do innych sieci:
Koszt jednego SMS-a to 0,12 zł. 
Ilość SMS-ów to 51. 

Aby obliczyć koszt SMS-ów ich ilość należy pomnożyć razy koszt jednego SMS-a. 
`51*0,12=6,12` 

Koszt SMS-ów do innych sieci wynosił 6,12 zł. 

Obliczenia:

`ul(ul( \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ ))` 


Łączny koszt wszystkich usług to:
`114,84 \ "zł"+336,6 \ "zł"+5,12 \ "zł"+13,12 \ "zł"+6,12 \ "zł"=475,8` 

Łączny koszt rachunku wynosił 475,8 zł.

Obliczenia: