Matematyka
 
Brak innych książek z tego przedmiotu
 
Autorzy: Podobińska Barbara, Przetacznik-Dąbrowa Teresa
Wydawnictwo: WSiP
Rok wydania: 2013
Wykonaj działania, przy założeniu, że x/=0. (x^(-2)+x^(-3))^2 4.14 gwiazdek na podstawie 7 opinii

a)  `(x^(-2)+x^(-3))^2=(x^(-2))^2+2*x^(-2)*x^(-3)+(x^(-3))^2` `=x^(-4)+2x^(-5)+x^(-6)`

b)  `(x-3x^(-1))^2=x^2-2*x*3x^(-1)+(3x^(-1))^2=x^2-6+9x^(-2)`

c)  `(4x^(-5)-2x^(-4))^2=(4x^(-5))^2-2*4x^(-5)*2x^(-4)+` `(2x^(-4))^2=` `16x^(-10)-16x^(-9)+4x^(-8)`

d)  `(3x^(-2)+x^(-1))^2=(3x^(-2))^2+2*3x^(-2)*x^(-1)+(x^(-1))^2=` `9x^(-4)+6x^(-3)+x^(-2)`

e)  `(2x-x^(-4))^2` `=(2x)^2-2*2x*x^(-4)+(x^(-4))^2=4x^2-4x^(-3)+x^(-8)`

f)  `(5x^(-1)+2x^(-3))^2` `=(5x^(-1))^2+2*5x^(-1)*2x^(-3)+(2x^(-3))^2` `=25x^(-2)+20x^(-4)+4x^(-6)`