Matematyka
 
Brak innych książek z tego przedmiotu
 
Autorzy: Wojciech Babiański, Lech Chańko, Dorota Ponczek
Wydawnictwo: Nowa Era
Rok wydania: 2014
Przeczytaj podany w ramce przykład 4.57 gwiazdek na podstawie 7 opinii

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

`10/(root(3)3+root(3)2)=10/(root(3)3+root(3)2)*((root(3)3)^2-root(3)3*root(3)2+(root(3)2)^2)/((root(3)3)^2-root(3)3*root(3)2+(root(3)2)^2)=(10(root(3)9-root(3)6+root(3)4))/((root(3)3)^3+(root(3)2)^3)=(10(root(3)9-root(3)6+root(3)4))/(3+2)=(10(root(3)9-root(3)6+root(3)4))/5=` 

`=2(root(3)9-root(3)6+root(3)4)=2root(3)9-2root(3)6+2root(3)4`  

 

 

`d)` 

`11/(3-2root(3)2)=11/(3-2root(3)2)*(3^2+3*2root(3)2+(2root(3)2)^2)/(3^2+3*2root(3)2+(2root(3)2)^2)=(11(9+6root(3)2+4root(3)4))/(3^3-(2root(3)2)^3)=(11(9+6root(3)2+4root(3)4))/(27-8*2)=(11(9+6root(3)2+4root(3)4))/11=9+6root(3)2+4root(3)4`