Matematyka
 
Brak innych książek z tego przedmiotu
 
Autorzy: Praca zbiorowa
Wydawnictwo: GWO
Rok wydania: 2016
Zapisz w postaci sumy algebraicznej. 4.57 gwiazdek na podstawie 7 opinii

`a)\ (x+1)(x+2)(x+3)=(x^2+2x+x+2)(x+3)=`   
`\ \ \ =(x^2+3x+2)(x+3)=x^3+3x^2+3x^2+9x+2x+6=` 
`\ \ \ =x^3+6x^2+11x+6` 
       

`b)\ (x-2)(x+5)(2x-1)=(x^2+5x-2x-10)(2x-1)=` 
`\ \ \ =(x^2+3x-10)(2x-1)=2x^3-x^2+6x^2-3x-20x+10=`      
`\ \ \ =2x^3+5x^2-23x+10`     

``

`c)\ (x-4)(x+1)^2=(x-4)(x+1)(x+1)=(x^2+x-4x-4)(x+1)=` 
`\ \ \ =(x^2-3x-4)(x+1)=x^3+x^2-3x^2-3x-4x-4=` 
`\ \ \ =x^3-2x^2-7x-4` 
   

`d)\ (2x-3)^2(x+2)=(2x-3)(2x-3)(x+2)=` 
`\ \ \ =(4x^2-6x-6x+9)(x+2)=(4x^2-12x+9)(x+2)=` 
`\ \ \ =4x^3+8x^2-12x^2-24x+9x+18=4x^3-4x^2-15x+18`