Biologia
 
Biologia na czasie 2. Zakres rozszerzony (Podręcznik)
 
Autorzy: Franciszek Dubert, Ryszard Kozik, Stanisław Krawczyk
Wydawnictwo: Nowa Era
Rok wydania: 2013
Korzystając z dostępnych źródeł informacji, uzasadnij konieczność ograniczenia spożycia soli kuchennej. 4.5 gwiazdek na podstawie 8 opinii

Korzystając z dostępnych źródeł informacji, uzasadnij konieczność ograniczenia spożycia soli kuchennej.

1 Zadanie
2 Zadanie
3 Zadanie
4 Zadanie
5 Zadanie
6 Zadanie

Sól kuchenna to związek chemiczny składający się z chloru i sodu. Sól gromadzi wodę w organiźmie, co prowadzi do "przepełniania" naczyń krwionośnych, które prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi. Wysokie ciśnienie zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i zgonów spowodowanych tymi chorobami. Duże spożycie soli ma negatywny wpływ także na inne aspekty zdrowia. Sól może byc przyczyną osteoporozy: wydalaniu sodu przez nerki towarzyszy wydalanie z organizmu wapnia. Ponad to nadmierna ilośc soli zwiększa ryzyko nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, powoduje udary mózgu i zwiększa drażliwość systemu nerwowego.  Aby uniknąć wyżej wymienionych skutki nadmiernej ilości soli w diecie konieczne jest ograniczenie jej spożycia.