Chemia
 
Po prostu Chemia. Zakres podstawowy (Podręcznik)
 
Autorzy: Hanna Gulińska, Krzysztof Kuśmierczyk
Wydawnictwo: WSIP
Rok wydania: 2015
Korzystając z techniki małej skali... 4.38 gwiazdek na podstawie 8 opinii

Korzystając z techniki małej skali...

1 Zadanie
2 Zadanie
1 Zadanie
2 Zadanie

Przygotowujemy kilka plasterków wędliny. Jeden z nich pozostawiamy w lodówce, jeden zamykamy w opakowaniu próżniowym, jeden wystawiamy na słońce a ostatni pozostawiamy gdzieś w kuchni, na blacie. Obserwujemy co dzieje się z wędliną na przeciągu kilku godzin/dni. 

Wędlina trzymana w lodówce zachowuje świeżość najdłużej. Następnie wędlina trzymana w opakowaniu próżniowym. Wędlina pozostawiona na powietrzu oraz ta wystawiona na słońce psuje się najszybciej. 

Wiele czynników ma wpływ na psucie się wędlin: temperatura, dostęp tlenu czy też światła. Czynniki te powodują przyspieszone utlenianie się składników wędliny i automatycznie jej psucie się.