Chemia
 
Po prostu Chemia. Zakres podstawowy (Podręcznik)
 
Autorzy: Hanna Gulińska, Krzysztof Kuśmierczyk
Wydawnictwo: WSIP
Rok wydania: 2015
Korzystając z techniki małej skali... 4.71 gwiazdek na podstawie 7 opinii

Korzystając z techniki małej skali...

1 Zadanie
2 Zadanie
1 Zadanie
2 Zadanie

Jak wskaźnika do badania odczynu różnych substancji użyjemy wywaru z czerwonej kapusty. Jest to naturalny indykator (wspaźnik) odczynu roztworów. 

Przygotowany wcześniej wywar z czerwonej kapusty wlewamy do kilku małych naczyń (kubeczków, miseczek), do których następnie dodajemy różnego rodzaju preparaty domowe. Zmiana barwy roztworu pozwoli nam na określenie odczynu badanych substancji.

Wywar z czerwonej kapusty ma barwę fioletową. W środowisku kwasowym zmienia zabarwienie na czerwone, a w środowisku zasadowym na zielone. W środowisku silnie zasadowym może przyjąć nawet barwę żółtą. W środowisku obojętnym pozostaje fioletowy. 

Badane substancje:

-ocet

-kret (środek do udrażniania rur)

-soda oczyszczona

-mydło

- proszek do prania

-kwasek cytrynowy

Obserwacje i wnioski:

Po dodaniu octu barwa wywaru z czerwonej kapusty zmieniła się na czerwoną. Oznacza to, że ocet ma odczyn kwasowy.

Po dodaniu kreta barwa wywaru z czerwonej kapusty zmieniła się na zielonożółtą. Oznacza to, że kret ma odczyn zasadowy.

Po dodaniu sody oczyszczone barwa wywaru z czerwonej kapusty zmieniła się na zieloną. Oznacza to, że soda oczyszczona ma odczyn zasadowy.

Po dodaniu mydła barwa wywaru z czerwonej kapusty zmieniła się na zielonożółtą. Oznacza to, że mydło ma odczyn zasadowy.

Po dodaniu proszku do prania barwa wywaru z czerwonej kapusty zmieniła się na zielonożółtą. Oznacza to, że proszek do prania ma odczyn zasadowy.

Po dodaniu kwasku cytrynowego barwa wywaru z czerwonej kapusty zmieniła się na czerwoną. Oznacza to, że kwasek cytrynowy ma odczyn kwasowy.